Index Vakbarát Hírportál

Itt a legfrissebb felmérés: öt párt szerezhet EP-mandátumot öt kutatóintézet szerint

2024. május 30., csütörtök 18:25 | aznap frissítve

Öt magyarországi kutatóintézet közös kutatói kerekasztal-beszélgetést rendezett csütörtökön, amelyen az intézetek vezetői a legfrissebb felméréseik eredményeit mutatták be a június 9-i európai parlamenti választásról. Méréseik szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága stabilan magas, mellettük négy másik párt esélyes a bejutásra.

Várhatóan a kormánypártok szerzik a legtöbb mandátumot a június 9-i európai parlamenti (EP-) választáson, mellettük négy másik pártnak van reális esélye a bejutásra – derült ki öt közvélemény-kutató intézet közösen rendezett kerekasztal-beszélgetésén csütörtökön, Budapesten, az MTI szerint.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a legutóbbi előrejelzés közzétételét követően a Europe Elects nemrég korrigálta a Magyarországra vonatkozó EP-mandátum-becslését. A frissítés után a kormánypártoknak 11, a Tisza Pártnak hat mandátumot jósolnak, a DK–MSZP–Párbeszéd-együttműködés 4 képviselőhelyben reménykedhet, az MKKP és a Mi Hazánk azonban a prognózis szerint elveszítette a megjósolt helyeit.

Az öt kutatóintézet – az Alapjogokért Központ, a Magyar Társadalomkutató Kft., a Nézőpont Intézet, a Reál-PR 93 és a Századvég – Merre tovább Európa? címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést csütörtökön, ahol a vezetők a legfrissebb felméréseik eredményeit mutatták be. Ezekből az látszik, hogy

a Fidesz–KDNP támogatottsága stabilan magas, utánuk a legtöbb szavazatot a Tisza Párt szerezheti meg,

majd a DK–MSZP–Párbeszéd következik, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a bejutási határon egyensúlyoz. 

Alább megtekinthető, hogy az egyes intézetek hány százalékra mérték a pártokat: 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője közölte, szerdán elindult a partpreferencia.hu oldal, amelynek célja, hogy közérthetővé és összehasonlíthatóvá tegye a közvélemény-kutatási eredményeket azáltal, hogy a kutatóintézetek csak a legvalószínűbb pártlistás eredmény sorát ismertetik. A rendezvényen is ezek az eredmények hangzanak el, és nemsokára megtalálhatók lesznek a honlapon is – tette hozzá.

A Nézőpont május 20–22. között, ezer ember megkérdezésével készült kutatása szerint a Fidesz-KDNP 47, a Tisza Párt 24, a DK–MSZP–Párbeszéd 9 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 7-7 százalékra számíthat. A többi párt esélytelen a bejutásra – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy a részvételi adatok becslése „nehéz műfaj”, mert erről nehezebben vallanak az emberek, mint arról, kire fognak szavazni, de várhatóan nem lesz kiugróan magas a részvétel az elmúlt választásokhoz képest. A legutóbbi EP-választáson a jogosultak 43, az önkormányzatin 48 százaléka vett részt, a mostani részvétel várhatóan nem fogja érdemben meghaladni ezt – mondta a Nézőpont vezetője.

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ő adatfelvételük május 24-én zárult, 16 nappal a választás előtt, ezért nem szabad az adatokat előrejelzésként kezelni. A kormánypártok esélyei az igazgató szerint még javulhatnak, mivel az EP-választás „mozgósítási verseny is”, ennek a politikai közösségnek pedig „komoly aduásza” Orbán Viktor, aki nagyon aktív a kampányban, azonban az „átigazolási szezonban” – amikor a pártok egymástól próbálnak „elcsenni” szavazókat – Magyar Péter tudott a legjobban „halászni”.

A központ felmérésében a Fidesz–KDNP 47 százalékon áll, második helyen a Tisza Párt követi a kormánypárti koalíciót, 26 százalékos eredménnyel. A DK–MSZP–Párbeszéd 8 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalom és az MKKP pedig 6-6 százalékon, így kérdéses, be tudnak-e jutni, az ő esetükben is sok múlik a mozgósításon – mondta az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Stefkovics Ádám, a Századvég kutatóintézet igazgatója úgy vélekedett, minden párt kárvallottja annak, hogy megjelent a Tisza Párt, mert mindenkitől vett el szavazatokat, talán a Fidesztől a legkevesebbet. A kutatóintézet az elmúlt napokban ezer ember megkérdezésével végzett kutatást, náluk a Fidesz–KDNP 45, a Tisza Párt 23, a DK–MSZP–Párbeszéd 10, az MKKP 9, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 6 százalékon áll.

A Magyar Társadalomkutató reprezentatívabbnak tartja eredményeit

Juhász Gyula, a Magyar Társadalomkutató Kft. kutatási igazgatója egy három hétig tartó, négyezer ember bevonásával készült felmérés eredményeit ismertette, és elmondta, hogy a hosszabb időtáv miatt ők jobban látják a változásokat, a nagyobb létszám miatt pedig reprezentatívabb a kutatásuk.

Ezek alapján azt látják, hogy a Fidesz a választásokhoz közeledve erősödik, a fölénye „hatalmas”, 2019-hez képest nem fog sok szavazót veszíteni, és várhatóan 51 százalékon végez majd. A Tisza Párt 25, a DK–MSZP–Párbeszéd 8 százalékot szerezhet, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom pedig a bejutási határon mozog 5, illetve 4 százalékkal – közölte Juhász Gyula.

Bánki András, a Real-PR 93 elemzője közölte, a részvételi arányt 53 százalékra becsülik, és méréseik szerint öt párt szerezhet mandátumot. A Fidesz–KDNP 45, a Tisza Párt 28, a DK–MSZP–Párbeszéd 10, az MKKP 7, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 5 százalékot érhet el – ismertette az elemző.

Rovatok