Index Vakbarát Hírportál

Medián: a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága is nőtt

2024. május 31., péntek 07:20

A Medián friss, még a köztévés vita előtt készített mérése szerint a Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-lista támogatottsága csökkent, bár még így is biztos helye van az Európai Parlamentben. A Momentum és a Mi Hazánk határeset, a Kutyapárt viszont bezuhant.

A Medián reprezentatív felmérést készített 2024. május 27. és 29. között a HVG megbízásából. A közvélemény-kutatásban 1000 szavazókorú magyarországi lakost kérdeztek meg arról, hogy a június 9-ei európai parlamenti választáson melyik listára adnák le a voksukat.

A kutatás szerint a Fidesz–KDNP megerősítette vezető helyét, de a legutóbbi, április végi méréshez képest történt némi változás: a Tisza Párt 5 százalékponttal erősödött. A Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd-lista 2 százalékponttal kevesebbet kapott, de továbbra is valószínű bejutónak tűnik, csakúgy, mint a Mi Hazánk. A Momentum helyzete jelenleg bizonytalan.

A Medián felmérése szerint tehát a választani tudó szavazók körében 

A Medián kutatói azonban nem tekintik a mostani számokat előrejelzésnek, mivel van még hátra néhány vita, és a kampány fokozódni fog. 

Mint írtuk, öt magyarországi kutatóintézet – az Alapjogokért Központ, a Magyar Társadalomkutató Kft., a Nézőpont Intézet, a Reál-PR 93 és a Századvég – közös kutatói kerekasztal-beszélgetést rendeztek csütörtökön, amelyen az intézetek vezetői a legfrissebb felméréseik eredményeit mutatták be a június 9-i európai parlamenti választásról.

Méréseik szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága stabilan magas, utánuk a legtöbb szavazatot a Tisza Párt szerezheti meg, majd a DK–MSZP–Párbeszéd következik, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a bejutási határon egyensúlyoz. 

A Europe Elects pedig korrigálta a Magyarországra vonatkozó EP-mandátumbecslését a legutóbbi előrejelzés közzétételét követően. A frissítés után már egy képviselővel többet jósolnak a Fidesznek és a Demokratikus Koalíciónak. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk azonban elveszítette a megjósolt egy-egy képviselőhelyét.

Rovatok