Index Vakbarát Hírportál

Itt az újabb mandátumbecslés: így állnak a pártok pár nappal a választás előtt

2024. június 4., kedd 19:19 | aznap frissítve

A Závecz Research publikált egy friss közvélemény-kutatást, amely szerint május végén a Fidesz–KDNP vezette a pártok EP-listaversenyét. Ugyanakkor a Tisza Pártot minden korábbinál erősebbre mérték.

A közvélemény-kutatásban – amit többek közt az ATV-hez juttattak el – azt írták, hogy a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja. Második helyen a Tisza Párt állt, 19 százalékkal, a harmadik pedig a DK–MSZP–Párbeszéd listája lett 9 százalékos támogatottsággal.

A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon állt május végén–június elején. 

A biztos részvételét ígérő, és az EP-listák között választani tudó szavazók körében a Fidesz–KDNP 45 százalékot ért el, a Tisza Párt 27 százalékot, a DK–MSZP–Párbeszéd listája pedig 11 százalékon állt.

Ezeken a pártokon kívül – statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve – az adatfelvétel idején két párt tűnik esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői. Az egyik a Mi Hazánk, amelyik a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött, és ezzel egy képviselőt szerezne, a másik a Momentum, amelyik 4 százalékon áll. Ha ez így marad, akkor nem lesz képviselőjük, de ha elérik az 5 százalékot, akkor ők is küldhetnek egy képviselőt az EP-be. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot már csak 3, az LMP-t pedig 2 százalékra mérték a biztos választók körében.

Egyre szorosabb a verseny, a Momentum egy mandátuma is beleszólhat

A közvélemény-kutatás eredménye szerint ezáltal

A Závecz Research azt is megjegyezte: ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, akkor az – jelen állás szerint – nem a Fidesz mandátumszámát módosítaná, hanem feltehetően a Tisza Pártét csökkentené eggyel.

Mint írták, a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentősen befolyásolhatják az erőviszonyokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezték azt is, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum hívei körében jelenleg a részvételi hajlandóság 53, illetve 42%-os. A Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz–KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én.

A kutatás május 24. és június 2. között zajlott 1000 fő megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban – írta a Závecz.

A korábbi felmérések szerint így alakulhat a mandátumok sorsa 

Az utóbbi napokban hírt adtunk több másik felmérésről is, amelyek közt volt némi eltérés a várható mandátumokkal kapcsolatban.

Az Index műsorában, a Kibeszélőben nemrég Vasali Zoltán politológussal és Ember Zoltán Leventével, az Iránytű Intézet elemzőjével készítettünk politikai helyzetértékelést az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtti utolsó napokról.

Rovatok