Index Vakbarát Hírportál

Medián: Fidesz 50, Tisza 27, Dobrevék közös listája 9 százalékon

2024. június 7., péntek 11:21

A Medián piackutató cég legfrissebb mérései alapján az európai parlamenti választásokon a „biztos” szavazók körében magabiztosan vezetnek a kormánypártok, míg a második helyre Magyar Péter Tisza Pártja, a harmadikra pedig – jóval lemaradva – a közös ellenzéki összefogás futhat be. Az MKKP és a Mi Hazánk részéről még az 5 százalékos küszöbérték is kérdéses.

A Medián piackutató cég legfrissebb mérése szerint – amit a 24.hu szemlézett – a mozgósítás egyelőre jól sikerült a magyar pártoknak, hiszen a június 9-i európai parlamenti (EP-) szavazáson a választók négyötödösnél is nagyobb arányban azt mondják, hogy el fognak menni szavazni vasárnap. A különböző piackutatások egyébként egyetértenek abban, hogy egészen magas részvételre lehet számítani az önkormányzati választásokkal és nemzetiségi választásokkal is együtt tartandó voksoláson. 

A Medián legfrissebb számai szerint a kormánypártoknak nincs okuk aggodalomra, hiszen a biztos szavazók körében 

Ez alapján a Fidesz–KDNP 11 és 13 közötti képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ez attól függ, hogy az 5 százalékos küszöbérték körüli pártok közül (a Mi Hazánk és az MKKP) vajon bármelyiknek összejön-e 1 képviselő kiküldése. A Tisza Párt a jelenlegi számok alapján 6, a közös ellenzéki összefogás pedig 2 delegáltat küldhet.

A bizonytalanságot növeli, hogy a „biztos” szavazók közül a válaszolók negyede nem akarta megmondani, hogy kire szavaz majd vasárnap, vagy egész egyszerűen még nem döntötte el, hogy melyik lista mellett teszi le a voksát. Állítólag ezek közül a bizonytalan „biztos” szavazók közül 52 százalék lehet ellenzéki, míg mindössze 24 százalék kormánypárti.

A köztévés vitáról azt válaszolták, hogy mindössze 20 százalékuk bírta végignézni, és további 10 százalék a „nagy részét" legalább végignézte, a többiek viszont megunták és kikapcsolták azt. Emiatt tehát kijelenthető, hogy a „köztévés vitának” nagyjából semmi befolyásoló hatása nem volt a magyar választókra. A válaszadók egyébként Magyar Pétert hozták ki „győztesként”, másodikként pedig az MKKP által küldött humoristát, Brutit favorizálták. 

Az országos felmérés a 18 éves és annál idősebb népességet reprezentálja, 1500 fős, véletlen minta alapján készült, telefonos megkérdezéssel, május 31. és június 5. között.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!

Rovatok