Index Vakbarát Hírportál

Nem tudja, hogyan működik az EP-választás? Elmagyarázzuk!

2024. június 8., szombat 11:20

Június 6. és június 9. között több százmillió európai állampolgár járul az urnákhoz, hogy szavazatával eldöntse, ki képviselje őket az Európai Parlamentben a következő öt évre. Amennyiben nem tudja, hogyan kell szavazni vagy egyáltalán mi a választás tétje, ne aggódjon: ebben a cikkben minden fontos információt összegyűjtöttünk az ön számára.

Június 9-én érnek véget az európai parlamenti választások, amikor Magyarországon is az urnákhoz járulnak a szavazók, hogy eldöntsék, kik képviseljék őket az elkövetkezendő öt évben az egyetlen közvetlenül választott uniós intézményben.

Ebben a cikkben megválaszolunk mindent, amit az EP-választás kapcsán tudni kell: miről szól a választás, hogyan szavazunk, hogyan néz ki a választási rendszer, és mi lesz majd a magyar EP-képviselők feladata.

Kik szavazhatnak?

Idehaza az európai parlamenti választásokon minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár, illetve azon valamelyik EU-tagállam állampolgára, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel. Fontos, hogy az illető ne legyen eltiltva a választástól, illetve a szavazáshoz szükséges fényképes okmánya ne legyen lejárva – a személyi igazolvány mellett a jogosítványt és az útlevelet is elfogadják a szavazóbiztosok.

Hogyan szavazunk?

Magyarországi lakcímmel június 9-én reggel hattól egészen este hét óráig lehet szavazni, a bejelentett lakcím szerinti legközelebbi választókerületben – ugyanakkor aki a választás előtt kilenc nappal kérvényezte, szavazhat ettől eltérő helyen is.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők külföldön külképviseleteken vagy levélben szavazhatnak.

Az európai parlamenti választásokat – eltérően az önkormányzati vagy a magyar országgyűlési választásoktól – tisztán listás, arányos választási rendszerben rendezik meg.

Azaz egy választópolgár egy párt vagy egy pártszövetség listájára szavaz, majd az ötszázalékos küszöböt megugró pártok között arányosan osztják ki a mandátumokat.

Aki mozgóurnát igényelne, az online, ügyfélkapus azonosítással június 9-én délig van lehetősége az igényét jelezni. A postai és személyes kérelmek szerdán vagy pénteken lejártak, ugyanakkor meghatalmazás alapján a szavazás napján szintén lehet igényt leadni a szavazatszámláló bizottsághoz. Bővebb tájékoztatást erről a Nemzeti Választási Iroda honlapján találhat.

Hogyan néz ki a választási rendszer?

A 720 fősre bővített Európai Parlamentben a 27 tagállam képviselői lakosságarányosan kapnak mandátumot – Magyarország összesen 21 mandátummal rendelkezik.

A TÖBBI VÁLASZTÁSSAL ELLENTÉTBEN IDEHAZA AZ EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSON MINDÖSSZE EGY, AZ EGÉSZ ORSZÁGRA KITERJEDŐ KÖRZET VAN.

Azaz nem számít, hogy ha egy párt a fővárosban vagy vidéken erősebb, minden szavazat ugyanannyit ér.

A leadott érvényes szavazatok alapján kiszámolják, mely párt ugrotta meg az ötszázalékos küszöböt, majd pedig az ezt megugró pártok között arányosan, a D'Hondt-módszerrel kiszámítva osztják ki a mandátumokat.

Kikre szavazhatunk?

Magyarországon minden olyan párt elindulhat a választáson, amely a választás időpontjának kihirdetése előtt már megalakult, majd az április 20. és május 3. közötti időszakban összegyűjtötte az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást.

Idén ez összesen 11 pártnak sikerült, ábécésorrend szerint az alábbi listákra lehet majd szavazni:

Nem tudja, kire szavazzon? Ezek az oldalak segíthetnek!

Amennyiben nem tudja, melyik pártra szeretne szavazni, akkor mint a legtöbb választás esetén, idén is készültek olyan döntést segítő alkalmazások, ahol egyszerű kérdésekre válaszolva megnézheti, az ön politikai nézeteihez mely párt áll közelebb.

A K-Monitor voksmonitora az alábbi linken érhető el, míg az Európai Unió finanszírozásában az European University Institute által elkészített voksmonitora az alábbi hivatkozáson – míg előbbinél akár az önkormányzati választások kapcsán is felmérhetjük, melyik jelölt áll közelebb, addig utóbbinál azt nézhetjük meg, más tagállamban mely párthoz áll közelebb ideológiai meggyőződésünk. 

Mikor lesz eredmény?

Mivel az európai parlamenti választások lényegében 27 különböző választás, ezért itt két részre kell bontani a kérdést: egyrészt mikor lesznek a magyarországi eredmények, másrészt pedig mikor lesznek meg az új Európai Parlament összetételére vonatkozó becslések és adatok.

Mivel egy időben lesznek az önkormányzati választások is, ezért elképzelhető, hogy a szavazatszámlálás lassabb lesz. Ugyanakkor a jogszabályi előírások miatt

legkorábban este tizenegy körül fognak megjelenni az első eredmények.

Az Európai Parlament összetételére vonatkozó adatokat azonban már korábban elkezdik kihirdetni. A rendelkezésre álló nemzeti becslések első csoportját már valószínűleg 18:15 körül közzé tehetik, míg az új parlamenti patkóval kapcsolatos első előrejelzések 20:15 és 20:30 között várhatók majd.

Az EP oldalán a nemzeti hatóságoktól kapott információk alapján ezt az előrejelzést folyamatosan frissítik, az utolsó előrejelzés körülbelül hajnali egy órakor várható.

Ugyanakkor hivatalos végeredmény ennél jóval később lesz, hiszen azt a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg – legkésőbb a szavazás utáni 19. napon.

Képbe akar kerülni az EP-választás tétjeivel? Olvassa el a témában írt korábbi cikkeinket!

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő studióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

(Borítókép:  Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok