Index Vakbarát Hírportál

Egy részeg ember zavarta meg az EP-választást Szlovákiában

2024. június 8., szombat 17:03

Három alkalommal riasztották a rendőrséget Szlovákiában az európai parlamenti választás közben, ami miatt három órával tovább lehet majd szavazni három szavazókörben is. Míg Tótmegyeren a szavazólapokon lévő gyanús fehér por miatt vonult ki a rendőrség, addig Nagyszombaton a választási bizottság helyi elnökének részegsége miatt riasztották a rend őreit.

Zajlik tovább az európai parlamenti választás. Június 8-án, szombaton Szlovákiában, Lettországban és Máltán tartanak egynapos EP-választást, míg Csehországban már második napja, Olaszországban pedig első nap nyitottak ki a szavazóhelyiségek.

Északi szomszédunknál is ekkor járulnak a választók a szavazóurnákhoz reggel hét és este tíz óra között, hogy arról döntsenek, ki legyen az a 15 képviselő, aki az elkövetkezendő öt évben képviselni fogja őt az Európai Parlamentben.

Ugyanakkor, mint minden választásnál, így a mostani EP-választáson is történnek incidensek, amik megzavarhatják a választás zavartalan lefolyását.

Idén a szlovákiai Tótmegyer három körzetében is több óráig szüneteltették a választást, mert a szavazólapokon fehér port találtak.

Az épületeket a JOJ24 információi szerint evakuálták is, majd pedig a rendőrség kivonult a helyszínre, hogy megvizsgálja, mi lehet a fehér por. A Napunk tudósítása szerint három körzetből kettőben hamar, mindössze pár óra után folytatták a szavazás lebonyolítását, míg a harmadik egész délelőtt zárva volt, ami miatt legalább három órával meghosszabbították a moratóriumot.

Ugyan a vizsgálat még nem ért véget, de Ľubomír Solák országos rendőrfőnök szerint

a fehér por sima keményítő lehetett.

Ezenkívül cikkünk megjelenéséig még két további incidens történt északi szomszédunknál, ami miatt riasztották a rendőrséget: Poprádon egy ember azt állította, nem engedték szavazni, de végül kiderült, hogy valójában csak nem volt hajlandó igazolni magát a személyi igazolványával,

míg Nagyszombaton az egyik választóhelyiségben a választási bizottság elnöke ittas állapotban jelent meg. 

Ugyanakkor e két incidens nem zavarta meg a választás folytatását, az rendben folytatódott.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

Rovatok