Index Vakbarát Hírportál

Magyar Péter a Reutersnek: Mindenki el fogja hinni, hogy a kormány leváltható

2024. június 9., vasárnap 09:03

Az uniós választások eredménye megmutatja a magyaroknak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánya leváltható – mondta Magyar Péter a Reutersnek a választások előestéjén tartott több tízezres kampányzáró gyűlés után. A lap politikai újoncként emlegeti őt.

A Reuters Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét kérdezte a vasárnapi választásokkal kapcsolatban. Mint írták, „Magyar egy volt kormánypárti bennfentes, aki a korrupció és az állami propaganda miatt fordult Orbán Viktor kormánya ellen, és mindössze négy hónapja robbant be a magyar politikai életbe”. 

A lap arról is beszámolt, hogy a legutóbbi felmérések szerint Orbán Viktor pártja 44-48 százalékon, míg Magyaré 22-29 százalékon áll.

Akár 20, akár 30 százalékot kap a Tisza Párt, mindenki el fogja hinni, hogy a kormány leváltható, még azok is, akik eddig nem hittek ebben

– nyilatkozta Magyar Péter a londoni székhelyű hírügynökségnek. 

Arról is említést tettek, hogy bár Magyar Péter az első helyen szerepel a Tisza Párt listáján, megválasztása esetén nem kíván európai parlamenti mandátumot szerezni, inkább Magyarországon marad, és megteremti az alapokat ahhoz, hogy a következő, 2026-ban esedékes országgyűlési választáson legyőzze Orbán Viktort.

Magyar Péter elmondta, hogy a mostani „egyszemélyes show-ból” kezd pártépítésbe. Pártjának európai parlamenti képviselői első körben arra fognak törekedni, hogy „hazahozzák” a Magyarországnak szánt európai uniós forrásokat. 

„Ezekre a pénzekre valóban szüksége van a kis- és középvállalkozásoknak, a gazdáknak, az egészségügyi rendszernek és az oktatásnak” – mondta Magyar Péter. Mint írták, pártja olyan mechanizmust javasolna, amely a visszaélések megelőzése érdekében már a kifizetés előtt, és nem a kifizetés után ellenőrzi, hogy az uniós pénzeket mire költik.

Arra is kitértek, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Tisza 6-7 mandátumra számíthat az Európai Parlamentben. Magyar szerint a Tisza EP-képviselői a magyarok számára fontos bizottságokba igyekeznek majd bekerülni. „Ezért is szeretnénk belépni az Európai Néppártba, hiszen ez a legnagyobb frakció, és ott lehet a legkönnyebben dolgozni az érdekeinkért” – tette hozzá. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője a héten közölte: nagyon örülnek annak, hogy a Magyar Péter által vezetett Tisza Párt hozzájuk akar csatlakozni az EP-választás után, és tárt karokkal várják őket.

Rovatok