Index Vakbarát Hírportál

Ők mennének képviselni bennünket az Európai Parlamentbe, de mégsem ők mennek

2024. június 10., hétfő 09:58

A magyar pártok 21 mandátumon osztoznak a 2024-es európai parlamenti választások eredményei alapján, a Fidesz–KDNP 11, a Tisza Párt hét, a Demokratikus Koalíció kettő, míg a Mi Hazánk egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Bár az EP-választás végleges eredményére még várni kell néhány hetet, lista alapján összegyűjtöttük, kik lehetnek a magyar képviselők, akik mehetnének. Persze egészen biztos, hogy nem ez lesz a magyar képviselők végleges névsora.

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson eldőlt, hogy a kormánypártok mellett a Tisza Párt, a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség és a Mi Hazánk adhat EP-képviselőket a következő öt évre Magyarországról. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint a 21 mandátumból 11-et ad a Fidesz–KDNP, hetet a Tisza Párt, kettőt a DK–MSZP–Párbeszéd és egyet a Mi Hazánk Mozgalom. 

Fidesz–KDNP

Tisza Párt

A Tisza Párt vártnál is jobb szereplése miatt az is előfordulhat, hogy nem tudnak feltölteni minden képviselői helyet a fővárosi közgyűlésben, hiszen néhány politikusuk az EP-listán is szerepel – a  fővárosi közgyűlésbe 10, az EP-be 7 jelöltet küldhetnek. Korábban Magyar Péter kilátásba helyezte, hogy akár ő is beülne a közgyűlésbe és lehet, hogy élnie is kell vele. 

DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek

Mi Hazánk

Az EP-választás jogi eredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg legkésőbb június 28-án.

Több, a listán szereplő politikus, például Magyar Péter és Toroczkai László már jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumát, így helyettük a listán szereplő más jelölt mehet Brüsszelbe és Strasbourgba.

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok