Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is jelentkezett a Tisza a Néppártba, de ebbe még a KDNP beleszólhat

2024. június 11., kedd 17:11

Ígéretének megfelelően az Európai Néppártba jelentkezett a Tisza Párt, a csatlakozási kérelmet már el is küldték a képviselőcsoportnak. Azonban a csatlakozásuk még nem automatikus, hiszen a Néppárt EP-képviselőinek még meg kell szavazniuk. Ezenkívül ki fogják kérni a KDNP véleményét is, mivel a képviselőcsoportnak tagja a legkisebb magyar kormánypárt is.

Hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét a jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP) Európai Parlamentben lévő képviselőcsoportjához a Magyar Péter fémjelezte Tisza Párt – árulta el a pártcsalád kommunikációs igazgatója, Pedro López de Pablo a Telex kérdésére.

Mint azt a kommunikációs igazgató elmondta, a képviselőcsoport – ez a frakció elnevezése az uniós zsargonban – szabályzata értelmében először a képviselőcsoport elnöksége vizsgálja meg a kérelmet azokkal az EP-képviselőkkel, akik ugyanabból az országból szereztek mandátumot, majd pedig ezután a képviselőcsoport tagjai szavaznak a csatlakozásról vagy annak elutasításáról – erre majd június 18-án kerülhet sor, hiszen ekkorra hívta össze az alakuló ülését az EPP.

Ugyanakkor a Tisza Párt csatlakozása még közel sem olyan biztos, hiszen

annak ellenére, hogy a Fidesz 2021-ben elhagyta a képviselőcsoportot és az amögötti pártcsaládot, a KDNP azoknak még továbbra is a tagja.

Hölvényi György személyében még mindig van kormánypárti EP-képviselő a Manfred Weber vezette képviselőcsoportban, aki ráadásul idén is mandátumot szerzett a június 6–9 között megtartott európai parlamenti választásokon.

Magyar korábban már többször is kijelentette, hogy mandátumszerzés esetén az Európai Néppártban szeretnének helyet foglalni az EP-ben, ahogy a pártcsalád, egyben a képviselőcsoport elnöke, a bajor Manfred Weber is kijelentette, hogy az ajtajuk nyitva áll és szívesen dolgozna együtt Magyarral.

Amennyiben a Tisza Párt kizárólag az EP-n belüli képviselőcsoportba jelentkezik, akkor a képviselőcsoport tagjai egyszerű többséggel döntenek erről – ez esetben csak úgy akadályozhatná meg Hölvényi a csatlakozást, ha befolyásával rávenné képviselőtársait, hogy a kérelmet utasítsák el.

Azonban ha Magyarék a pártcsaládba is belépnének, akkor a KDNP mint magyarországi tag, már vétójoggal rendelkezik.

Ebben az esetben a Tisza kizárólag az EP-képviselőcsoportnak lehetne tagja és a frakciót érintő döntésekben vehetne részt, azonban a pártcsalád kongresszusára már nem kapnának meghívót.

Így például abba nem lenne beleszólásuk, kikből álljon a pártcsalád elnöksége, mik legyenek a pártcsalád prioritásai, miképp nézzen ki a választási programjuk vagy ki legyen az Európai Bizottság élére szánt csúcsjelöltjük – igaz, kongresszust csak három évente rendeznek, a két kongresszus között tartott politikai gyűléseken a Tisza delegációvezetője részt vehetne.

Emellett pedig az is egy lehetőség, hogyha a Tiszával való együttműködés beválik, akkor a KDNP-t kizárnák mind a képviselőcsoportból, mind a pártcsaládból – viszont akkor ebben az esetben megszűnne a pártcsalád jelentette formális és informális kapcsolat a magyar kormánnyal.

A hétvégi európai parlamenti választáson a Tisza Párt 29,6 százalékot kapott, ami 7 mandátumot ért – amennyiben az EPP felveszi tagjai közé, akkor Hölvényi Györggyel együtt 8 magyar képviselője lenne az EP legnagyobb képviselőcsoportjának.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. június 8-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok