Index Vakbarát Hírportál

Saját szövetségesük tehet keresztbe a Mi Hazánk uniós terveinek

2024. június 11., kedd 15:29

A Toroczkai László vezette párt korábban a német Alternative für Deutschland vezetőjével, Maximilian Krah-val tárgyalt egy új képviselőcsoport létrehozásáról az EP-ben. A német partnerek azonban a tervét megfúrták, mivel a botrányba keveredett politikust kizárták a párt delegációjából.

Még az európai parlamenti választások előtt kizárták a Marine Le Pen nevével fémjelzett szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportból a német Alternative für Deutschlandot (AfD), amiért a német párt delegációvezetője, Maximilian Krah kellemetlenné vált a képviselőcsoport számára.

Krah ugyanis nácimentegető kijelentéseket tett egy interjúban, emellett pedig más botrányok is napvilágot láttak vele kapcsolatban, ezért az odahaza magát egy jobbközép-konzervatív erőnek átpozícionálni próbáló Le Pen számára elfogadhatatlanná vált, hogy Krah a képviselőcsoportjának tagja maradjon.

Az AfD delegációvezetője emiatt még a választások előtt egy, még általuk is „huligáncsoportnak” titulált képviselőcsoport alapításáról kezdett tárgyalni több párttal, köztük a magyar Mi Hazánkkal.

Ugyanakkor nagyon úgy tűnik, végül semmi sem lesz a szerintük oroszpárti, EU-, NATO- és Amerika-ellenesnek szánt képviselőcsoportból, mivel

a tárgyalásokat vezető Krah-t párttársai egyszerűen kirakták a delegációból.

Az AfD 15 megválasztott EP-képviselője még hétfőn szavazott Krah sorsáról, és végül úgy döntöttek, eddigi delegációvezetőjük nem lesz a delegáció tagja. Ezzel reményeik szerint visszatérhetnek az ID-hez, míg Krah pártnélküliként a függetlenek között foglal majd helyet – minderről maga az érintett számolt be.

Krah diplomatikusan sok sikert kívánt párttársainak e terveikhez, de hozzátette, szerinte ez hibás döntés volt, és rossz üzenetet küld a választóiknak.

Ezzel pedig nagyon nehéz helyzetbe került a „hulligáncsoport” megalakulása.

Az EP jelenlegi szabályai szerint egy képviselőcsoport megalakításához legalább 7 tagállamból kell 23 képviselő. Ezeket a kitételeket az AfD teljes, 15 fős delegációjával könnyen teljesíteni lehetett volna, ugyanakkor azzal, hogy Krah egyedül maradt, e terve lényegében ellehetetlenült.

Sajtóhírek szerint Krah korábban összesen 14 országból tárgyalt pártokkal, de ezek közül konkrétan csak az 1 mandátumot szerző Mi Hazánkot, a 2 mandátumos szlovák Republikát, a 3 képviselővel bejutó bolgár Feléledést, a 6 képviselővel bekerülő lengyel Konföderációt, illetve az EP-ből kieső holland Fórum a Demokráciáért tömörülést említették – ezen pártok vele együtt jelenleg öt tagállamból rendelkeznek 12 képviselővel.

A Mi Hazánk színében az EP-be tartó Borvendég Zsuzsanna korábban még azt nyilatkozta, számára az EU-val szemben szkeptikus, jobboldali-konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a szélsőjobboldali ID is szimpatikus, viszont csak olyan képviselőcsoportba ülne, amiben nincs benne sem a Fidesz, sem pedig a magyarellenes román AUR – utóbbi jelenleg az ECR tagja, míg előbbi épp oda szeretne belépni, de ezt a román párt mellett a cseh ODS is megfúrhatja.

Hogy hogyan módosultak a választások után az Európai Parlamentben az erőviszonyok, és emiatt miként változhat annak a munkája, azt ebben a cikkünkben elemeztük ki.

Rovatok