Index Vakbarát Hírportál

A jövő évi uniós költségvetésről tárgyaltak

2011. március 28., hétfő 09:58

A 2012-es uniós költségvetés főbb céljaiban az EU 2020 stratégia célkitűzéseihez fog igazodni, a kutatások és fejlesztések fejlesztése pedig valószínűleg többletkiadásokkal fog járni. Európai parlamenti képviselők egy csoportja a gazdaságra költené a legtöbbet.

A 2012-es uniós költségvetés az európai gazdaság fellendülésének egyik fő motorja kell, hogy legyen - írják európai parlamenti képviselők az Európai Bizottsághoz címzett állásfoglalásukban. A Bizottság eközben most dolgozza ki a jövő évi büdzsére vonatkozó javaslatát, melyet a Parlamentnek és a Tanácsnak kell majd közösen elfogadnia. A Parlament a foglalkoztatásra, a gazdasági kormányzásra és a növekedésre fektetné a hangsúlyt, olvasható az Európai Parlament honlapján.

Az állásfoglalás szerint a 2012-es költségvetés az EU 2020 stratégia öt sarokkövéhez kell, hogy igazodjon. Ezek a következők: foglalkoztatás, innováció, kutatás-fejlesztés, klímaváltozás és energia, valamint az oktatás és társadalmi integráció. Ezért a képviselők a költségvetési kiadások minden olyan korlátozását ellenzik, mely az EU 2020 céljait szolgáló területeket érintené.

"A tagállamok költségvetéseinek is igazodniuk kell az uniós költségvetésben felvázolt főbb célokhoz, melyek nem lehetnek mások, mint az EU 2020 stratégiában meghatározott célkitűzések," mondta a jelentéstevő Francesca Balzani.

Az európai parlamenti képviselők szerint a Tanács által javasolt költségvetési alulfinanszírozás, különösen az összetartó politika, állampolgársági politika és külpolitika terén, veszélyeztetheti a már meglévő programokat az előre nem látható események vagy új politikai prioritások megjelenése esetén.

A Parlament úgy véli, az EU-nak fontos szerepet kell játszania az arab országok segítésében és pénzügyi támogatásában demokratikus átmenetük, valamint gazdasági és társadalmi átalakulásuk pillanatában.

Többletkiadásokkal kell majd számolni

Az Unió költségvetése hosszú távú befektetésekre és beruházásokra épül: a kutatási vagy infrastrukturális projektek, melyeket finanszíroz, több éven keresztül futnak.

2012 a jelenlegi hosszú távú, 2007-től 2013-ig tartó költségvetési program hatodik évére esik, és a projektek most már teljes gőzzel haladnak. Ez azt is jelenti, hogy a kifizetések is nőni fognak, hiszen ilyenkor a legnagyobb ütemű a munkavégzés, vagyis a képviselők emelkedést várnak. Nemrégiben Janusz Lewandowski költségvetési biztos is úgy nyilatkozott, hogy évi hat milliárd euróról hét milliárdra nőhetnek a jövő évi kiadások.

A kifizetések az Unió kötelezettségvállalásaiból következnek, és gyakran késéssel történnek meg. Mivel az Uniónak minden jogilag megígért forrásra muszáj fedezetet találni, ezért elsősorban a kötelezettségek felállításakor kell fontos politikai döntéseket hozni. A kifizetések kiszámításában a Parlament általában a Bizottságra támaszkodik, a kötelezettségek körüli politikai vitában pedig aktívan részt vesz.

A Bizottság április 20-án mutatja be a 2012. évi hivatalos költségvetési javaslatát. A Parlament és a többi uniós intézmény (kivéve a Bizottság) saját költségvetésével a José Manuel Fernandes néppárti, portugál képviselő által jegyzett jelentés foglalkozott, amelyet március 9-én el is fogadtak.

Rovatok