Index Vakbarát Hírportál

Csak lassan tűnik el a nemek közti egyenlőtlenség

2011. március 28., hétfő 10:16

Bár már sokat csökkent a nemek közti társadalmi különbség Európában, egy friss felmérés szerint a vezető pozíciókban még mindig sokkal alacsonyabb a nők aránya, olvasható az EP honlapján.

Március 14-én Virginija Langbakk, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) igazgatója számolt be a legfrissebb kutatásokról és a fenti adatokról. „Örülök annak, hogy nem száz évvel ezelőtt születtem, de nincs újabb száz évünk. Európa nem engedheti meg magának, hogy fennmaradjanak a nemek közti egyenlőtlenségek”- mondta az intézet igazgatója.

Adataik szerint például a nagykövetek 14, az egyetemi dékánok 9, a nagyvállalatok igazgatóinak 3, a minisztereknek pedig csak 2 százaléka nő. Különbségek vannak a bérezésbe is, az otthoni munka megoszlása szintén egyenlőtlen, mivel a nők óránként átlagosan két euróval keresnek kevesebbet férfi tásaiknál, és hetente 13 órával töltenek többet házimunkával.

Az intézet által összegyűjtött adatok szerint ráadásul évente több ezer nőt öl meg párjuk vagy volt párjuk, a családon belüli erőszak által okozott kár és veszteség pedig csak 2006-ban 16 millió euróra volt tehető.

Mit csinál az EIGE?

A tevékenységét 2010 júniusában megkezdő, vilniusi székhelyű uniós intézet feladata a nemek közti társadalmi egyenlőtlenségekkel kapcsolatos adatok összegyűjtése, elemzése, a negatív sztereotípiák elleni küzdelem.

Az intézet igazgatója elmondta, rendkívül fontos és hasznos, ha az uniós tagállamok megosztják egymás közt tapasztalataikat a nemek közti egyenlőtlenségek kezeléséről.

Az  igazgatónő szerint jelenleg egy olyan mutató kidolgozásával foglalkoznak, melynek segítségével mérhető lesz, milyen előrehaladás történt az egyenlőtlenségek felszámolásában a különböző tagállamokban. Emellett az intézet célja az is, hogy minél több pozitív példát ismertessen meg a szélesebb közvéleménnyel, élve a közösségi oldalak által nyújtott lehetőségekkel is.

Rovatok