Index Vakbarát Hírportál

Törvényben rögzítenék a gyermekek jogainak védelmét

2011. március 30., szerda 10:30 | tizenhárom éve frissítve

Szövetség a gyermekekért elnevezéssel indult kezdeményezés az Európai Parlamentben abból a célból, hogy az uniós jogalkotásban jelentős szerepet kapjon a gyermekek jogainak védelme, olvasható az Európai Parlament honlapján.

A gyerekjogok védelmét egyébként a Lisszaboni Szerződés is rögzíti, de a kezdeményezésre azért is szükség van, mert Európában jelenleg a gyermekek ötöde él a szegénységi küszöb alatt, alapvető jogaik pedig nem érvényesülnek.

A kezdeményezés elindítója, Roberta Angelilli olasz, néppárti képviselő azt mondta, az UNICEF és más civil szervezetek támogatta szövetség célja az, hogy a jogalkotás során a kiskorúak védelmének elve is megjelenjen az uniós politikákban és programokban. Az Európai Parlament hét szakbizottságának elnöke szintén mellettük áll.

"Szeretnénk még több képviselőt bevonni, mivel a Lisszaboni Szerződés és az Európai Unió Alapjogi Chartája teljes jogú polgárokként ismeri el a gyermekeket, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy ezt az elvet a jogalkotás során is érvényesítsük" - mondta Angelilli.

A képviselőnő szerint bár a világban mindenütt vannak problémák, de először mégis Európában kell cselekedni, mert itt több eszköz áll a rendelkezésükre.

"Sok probléma vár megoldásra, ilyen például a korai iskolaelhagyás, ami több tagállamban is egyre nagyobb probléma. De nem szabad elfeledkeznünk a roma gyerekekről, a kísérő nélküli menedékkérő gyerekekről és a gyermekszegénységről sem."

Rovatok