Index Vakbarát Hírportál

Vitát kezdenek az unió romastratégiájáról

2011. április 1., péntek 10:47 | aznap frissítve

Április 5-én vitáznak az európai parlamenti képviselők azokról a romaintegrációs intézkedésekről, melyekről az Európai Bizottság aznap délben, Strasbourgban dönt. A Parlament fő célkitűzése, hogy olyan kötelező erejű uniós normákat vezessenek be, amelyek megkönnyítik a romák munkavállalását, illetve az oktatáshoz, a lakhatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket, írják közleményükben.

Az intézkedéseket Viviane Reding és Andor László európai biztosok ismertetik az EP-képviselőkkel. A Járóka Lívia magyar, néppárti képviselő által jegyzett parlamenti állásfoglalást a témában március 9-én fogadták el.

Járóka, aki egyben a téma parlamenti jelentéstevője is, március 9-ei felszólalásában azt mondta: „A jelentés nagy előrelépés egy uniós politika kialakítása felé, mely a kontinens legnagyobb etnikai kisebbsége szegénységét és társadalmi kirekesztését enyhítené. Ez a közösségi szintű stratégia a hangsúlyt a munkához, lakhatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és oktatáshoz való alapvető jogok megvalósítására kell, hogy helyezze.”

A kötelező erejű, uniós szintű normák Európa 10–12 millió roma lakosán segítenének, javítanák a munkahelyekhez, az oktatáshoz, és a lakhatáshoz való hozzáférésüket.

A romákat módszeres diszkrimináció sújtja, „elfogadhatatlan mértékű kirekesztéssel”, az emberi jogok megsértésével, súlyos megbélyegzéssel kell szembenézniük, és diszkrimináció éri őket a köz- és a magánéletben egyaránt - mutat rá az állásfoglalás, amelyet 576 igen, 32 nem és 60 tartózkodás mellett fogadott el a Parlament.

Rovatok