Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates ad tanácsokat az Európai Uniónak

2011. április 4., hétfő 10:27

Az európai romastratégia, az atomerőművek biztonsági felülvizsgálata, a lampedusai menekültek, az EU 2012-es költségvetése, vagy épp Izland és Macedónia csatlakozási kérelme, ezekről lesz szó az eheti európai parlamenti plenáris üléseken. A héten az amerikai milliárdos, Bill Gates is az EU-ba látogat.

A héten az Európai Parlamentben az atomerőművek biztonsági felülvizsgálatáról és a legmagasabb biztonsági szinthez szükséges feltételekről vitáznak szerdán az EP-képviselők a Tanács és a Bizottság képviselőivel, és várhatóan szóba kerül az is, hogyan osszák meg az uniós tagállamok energiaellátását a különböző energiaforrások között.

Fontos témák lesz még az eheti plenáris üléseken a Lampedusán kialakult menekültügyi krízishelyzet, és az uniós romastratégia is.

Az Európai Parlament plenáris ülése

A szíriai, bahraini és jemeni tüntetésekről is vitáznak ezen a héten a képviselők az Unió Külügyi Főképviselőjével, Catherine Ashton-nel. Az unió szomszédságpolitikájának komoly átértékelését kérik a képviselők, mert szerintük az EU-nak sokkal aktívabb szerepet kellene vállalnia a szomszédságpolitikában, az emberi jogok súlyos sérelme esetén pedig a megállapodásokat sokkal könnyebben fel lehessen függeszteni.

Szó esik majd Izland és Macedónia csatlakozási reményeiről, az egységes, európai piac megerősítéséről, és az EP 2012-es költségvetéséről is, mivel a tagállamok nehéz gazdasági helyzete miatt a Parlamentnek példát kell mutatnia felelősségből és önmérsékletből.

Végül dönteni fognak az EP-képviselők arról is, hogy jogi státuszt adjanak-e az európai szintű politikai pártoknak és hogy indítsanak-e eljárást hivatalból a nemi alapú erőszakos cselekmények elkövetőivel szemben.

Bill Gates is ott lesz

A héten a Microsoft és a Gates Foundation alapítója, Bill Gates is Európába látogat, hogy a magánforrásból finanszírozott fejlesztésekről tárgyaljon az EP illetékes bizottságával. Gates bemutatja a "Living Proof" kezdeményezést is, hogy megmutassa, milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani a gyakorlatban. Az eseményről kedden élő közvetítés látható az Európai Parlament honlapján.

Rovatok