Index Vakbarát Hírportál

Egyre jobban öregszik Európa népessége

2011. április 4., hétfő 19:16

A várható élettartam növekedése és az alacsony születésszám miatt az európai népesség átlagéletkora egyre magasabb. Szakértők szerint 2050-re a születésszám annyira lecsökkenhet, hogy az EU lakossága is csökkenni kezd.

Az európaiak átlagos élettartama két-három hónappal nő évente. Az EU új népesedési jelentése szerint az alacsony termékenységi ráták és a várható élettartam növekedése miatt az európai népesség rohamosan öregszik, írja az EuObserver.

2008-ban az átlagos élettartam az EU 27 tagállamában 76,4 év volt a férfiak és 82,4 a nők esetében. A tagországok között azonban jelentős eltérések voltak. A lista élén Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Svédország áll, ahol a férfiak átlagosan 80, a nők 85 évig élnek. A lista másik végén viszont Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Románia végzett, a férfiak nagyjából hetven évig, a nők pedig 78 évig élnek.

"A várható élettartam növekszik, miközben az európai munkaerő csökken és néhány tagállam esetében mindez nagyon gyorsan történik" - mondta Andor László Budapesten, április elsején a Demográfiai és családügyi miniszterek informális ülése után.

Az EU-n belül a legidősebb lakosság jelenleg Németországban van, ahol a népesség átlagéletkora 44,2 év, őket pedig az olaszok követik, akiknél a lakosság átlagéletkora 43,1 év. Messze a legfiatalabb Írország, ahol a népesség átlagéletkora 34,3 év volt 2010-ben.

A bevándorlás vagy a születés segíthet a helyzeten?

A lap megjegyzi, hogy a bevándorlás révén az EU-nak sikerül lassítania az unió munkavállalóinak elöregedési ütemét, Orbán Viktor miniszterelnök azonban ezzel kapcsolatban kijelentette: Európának a jövőben nem a bevándorlásra kellene építenie, mert aki másoktól vár megoldást, annak előbb vagy utóbb meg kell fizetnie ennek árát.

Szakértők szerint ahhoz, hogy az EU megtartsa mostani népességét, a nőknek fejenként 2,1 gyereket kellene szülni, ám ez a szám most csupán 1,6 körül mozog, ami azt jelenti, hogy 2050-re az unió népessége csökkenni kezd. A legalacsonyabb születési rátát egyébként Lettországban, Magyarországon és Portugáliában mérték, ahol a nők csupán 1,3 gyermeket szülnek átlagban.

A jelentésben kiemelik azt is, hogy az európai családok formája is változóban van, mert a házasságok számának csökkenésével és a válások, illetve a házasságon kívül született gyermekek számának növekedésével a hagyományos családmodell felbomlani látszik.

Mára tíz házasságból négy végződik válással és az élveszületések több mint egyharmada házasságon kívüli kapcsolatból származik, bár a jelentés szerint itt is nagy különbségek vannak a különböző tagállamok közt.

Rovatok