Index Vakbarát Hírportál

Minden uniós államban bűncselekmény lenne a nemi erőszak

2011. április 6., szerda 07:57

A nemi erőszakot és a nőkkel szemben elkövetett más nemi alapú erőszakos cselekményeket minden uniós tagállamban bűncselekménynek kellene tekinteni, az elkövetőkkel szemben pedig hivatalból kellene eljárást indítani - áll abban az Európai Parlamenti állásfoglalásban, amely egy egységes uniós irányelv megalkotását is szorgalmazza a nemi alapú erőszak elleni fellépés érdekében.

Az Eva-Britt Svensson által jegyzet, plenáris ülésen elfogadott állásfoglalás szerint Európában nem mindenhol védik ugyanolyan jogszabályok a nőket a nemi alapú erőszakos cselekményekkel szemben.

Svensson úgy fogalmazott: „A nők a nemi alapú erőszak áldozatai, de nem szabad, hogy csak áldozatként tekintsünk rájuk. Gyakran ugyanis erős nőkről van szó, akik ha támogatást kapnak a társadalomtól, egy új és jobb életet tudnak felépíteni maguknak és gyermekeiknek."

A parlament mostani döntésével azt a gyakorlatot támogatta, miszerint a tagállamokban mindenhol bűncselekménynek kellene tekinteni a nemi erőszakot és más, nemi alapú erőszakos cselekményt, különös tekintettel arra, ha azt családon vagy párkapcsolaton belül követik el. Az ilyen cselekmények elkövetőivel szemben hivatalból kéne eljárást indítani.

Az állásfoglalás szerint nem számítana enyhítő körülménynek, ha az elkövető kulturális hagyományokra vagy vallási gyakorlatokra hivatkozik, például az úgynevezett becsületbeli bűncselekmények esetén, amikor erre hivatkozva csonkítják meg a női nemi szerveket.

Uniós irányelvet szeretne elfogadtatni az EP

Az európai nők húsz-huszonöt százaléka legalább egyszer elszenved valamilyen erőszakos cselekményt felnőttként, több mint egytizedük pedig volt már nemi alapú erőszakos cselekmény áldozata. Az EP a zaklatást is az erőszak egy formájának tekintené, és egy közös jogi kerettel lépne fel vele szemben minden tagállamban, és egy uniós irányelv kidolgozását is szorgalmazzák.

A képviselők emellett olyan minimális normákat is szorgalmaznak, amelyek jogi tanácsadást és jogi segítséget biztosítanának az áldozatok számára. Az EP ezenkívül azt is kéri a tagállamoktól, hogy tízezer lakosonként központokat hozzanak létre az áldozatok segítségére.

Rovatok