Index Vakbarát Hírportál

Magyarok rendezték az első európai tehetségnapot

2011. április 8., péntek 13:27

A magyar kezdeményezés célja, hogy ne feledkezzünk el róla: a tehetséges emberek oldhatják meg a jövő problémáit. Az őket segítő nevelők és szervezetek a csütörtökön Budapesten rendezett eseményen kölcsönös tapasztalatcserével segíthetik egymást munkáját.

Április kilencedikén rendezték először az Európai Unió tehetségnapját, amelyhez az EU több tagállamában is tehetségfesztiválok csatlakoznak. A tehetségnap elsősorban arra szolgál, hogy a tanárok, mentorok, edzők, szülők, gyerekek és fiatalok megünnepeljék a tehetséges fiatalokat és nevelőiket.

Idén a tehetségnap központi eseményeit Budapesten rendezik egy háromnapos konferencia keretében, melynek csúcspontjaként tehetségkiállítást is létrehoznak, hogy megmutassák, a különböző országok intézményei hogyan támogatják a kiemelkedő fiatalokat.

Az eseményre 250 vendéget várnak szerte Európából, akiknek lehetőségük lesz rá, hogy találkozzanak egymással, megosszák történeteiket, bemutassák tevékenységüket.

Az Európai Tanács 2006-ban már elindított egy ilyenfajta kezdeményezést, de a tehetségnap megrendezésének újbóli ötletét Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár vetette fel az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága előtti meghallgatásán januárban, Brüsszelben. A terv szerint a tehetségnap ekkor még március 25-ére, Bartók Béla születésnapjára esett volna.

Ők oldhatják meg a jövő problémáit

„Klímaváltozás, energiaválság, járványok, pénzügyi csődök, kultúrák új típusú találkozásai, társadalmi feszültségek... Míg mindez sokaknak ijesztő fenyegetés, addig a tehetséges embereknek megoldásra váró feladat, stimuláló kihívás” – olvasható az esemény honlapján.

A tehetségek segítése és fejlesztése a társadalmi mobilitás és összetartást, az innovációt és a kreativitás ösztönzését, valamint a gazdasági növekedést és a nagyobb versenyképességet egyaránt szolgálja, jelentősen hozzájárulva ezzel az Európa 2020 stratégia céljainak eléréséhez.

A rendezvényeken kerekasztal-beszélgetések, tehetségtanácsadás és hálózatépítés folyik.

Rovatok