Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a héten Brüsszelbe látogat

2011. április 11., hétfő 09:22

A héten a pénzügyi és génmódosított élelmiszerek témáin kívül több, magyar szempontból is érdekes esemény várható az EP-ben.

Ilyen lesz például az a közös parlamenti ülés szerdán, melyen Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is részt vesz. A téma a nyugat-balkáni országok fejlődése lesz, és a két magyar politikus mellett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is jelen lesz a vitán.

Orbán és Barroso később találkozik Jerzy Buzekkel, az EP elnökével is, hogy az EU jövőbeli költségvetésének nagyságáról és eloszlásáról beszéljenek.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szintén az Európai Parlamentbe látogat, ahol a regionális fejlesztési szakbizottság vitáján vesz részt kedden.

A Környezetvédelmi szakbizottság a héten szavaz arról a jelentésről, melyben a génkezelt növények termesztésének tagállami betiltásáról írnak, ami hazánk szempontjából is fontos lépés lehet, ugyanis szó van arról, hogy a tagországok saját maguk dönthetnék el, betiltják-e ezeket a terményeket. A bizottság vitázik arról is, kell-e óvintézkedéseket hozni a Japánból érkező élelmiszerekkel szemben.

Téma lesz még a nehézjárművekre kiszabott díjak és az Eurovignette, vagyis egy egységes, európai matricarendszer bevezetéséről való szavazás; a Gazdasági bizottság a befektetők védelméről szavaz; az Ipari bizottság pedig a mobilhálózatok rádiófrekvenciáinak bővítéséről szavazhat. A Gazdasági és monetáris szakbizottság a privát lakáshiteleket szabályozni akaró uniós irányelvről is szavazhat.

Rovatok