Index Vakbarát Hírportál

A modern technika hatásairól tanácskoztak Brüsszelben

2011. április 12., kedd 10:54

Az információs technológia, a közösségi portálok és az internetes keresők használata miatt megfogalmazott etikai érdésekről tárgyaltak azon a szemináriumon, amit a Parlament tudományos kérdésekkel foglalkozó szerve (STOA) szervezett, írja az EP.

A szemináriumon tárgyalt témák közül a legkézenfekvőbb az internet volt, mely az előadók szerint a világháló egyelőre még nem teljesen átlátható módon hat a társadalomra és a társadalmi folyamatokra.

Ahogyan az később elhangzott: a technológia nem semleges, mert meghatározza, hogy mit teszünk, hogyan gondolunk és hogyan élünk. A közösségi oldalak például nemcsak a kapcsolattartást segítik elő ismerőseinkkel, hanem a felhasználók személyiségére, társas kapcsolataira is hatnak, a hirdetőknek pedig aranybánya egy-egy közösségi oldal, mert rengeteg információt szerezhetnek meg a felhasználókról. Peter Hustinx, európai adatvédelmi biztos aggasztónak nevezte ezt a tendenciát.

Az IBM képviselője szerint viszont míg az információs technológia szükségszerűen semleges, felhasználása már nem az. „A GPS-t lehet arra is használni, hogy segítsen eligazodni vezetés közben, de arra is használható, hogy ellenőrizzük, hogyan vezetnek az autósok” - mondta.

Bernd Stahl professzor, az Európai Bizottság támogatásával foglalkozó ETICA projekt koordinátora szerint a mostani tendenciákból is az olvasható ki, hogy egyre gyakoribb lesz az interakció az emberek és a technikai berendezések között. Az információs technológia ugyanis már most is az élet minden területén jelen van, gyakran láthatatlanul. Ez számos kérdést felvet például a magánélethez való joggal kapcsolatban.

Philip Virgo, az EURIM információs technológiai szövetség főtitkára szerint hiába változott sokat a technika az elmúlt időszakban, az alapvető etikai kérdések továbbra is érvényesek. Megnőtt viszont annak az esélye, hogy a technológiák segítségével kárt lehessen okozni, ráadásul a technikai rendszerek pedig lényegesen több információt képesek tárolni, mint az emberek maguk. A Google képviselője ennek kapcsán arról beszélt: nehéz meghatározni, hol van az a határ, ahol az összegyűjtött tudás- és adathalomból már cenzúrázni kell a negatív tartalmakat.

Rovatok