Index Vakbarát Hírportál

Tízéves az Európai Parlament legfiatalabb tolmácsa

2011. április 19., kedd 08:09

Egy tízéves, angol diáklány lett az Európai Parlament legifjabb tolmácsa, igaz, csak egyetlen napig, írja a digitalspy.

Alexia Sloane kétéves kora óta nem lát, viszont négy nyelven - angolul, spanyolul, franciául és kínaiul - beszél folyékonyan. Jelenleg egy ötödik nyelvet, a németet tanulja.

A kislány édesanyja félig francia, félig spanyol, édesapja pedig angol, és a szülők már egészen korán elkezdték lányukat mindhárom nyelvre tanítani, hogy a kislány háromnyelvű legyen. Alexia hatéves korában úgy döntött, negyedik nyelvként a kínai egy változatát, a mandarin nyelvet fogja tanulni.

A kislányt a parlament egyik képviselője, Robert Sturdy hívta meg Brüsszelbe az EP-be, miután megkapta az év legjobb tanulója címet Cambridge-ben. A látogatás után a férfi hivatalos honlapjára azt írta: "Igazi öröm volt vendégül látni egy ilyen tehetséges és elbűvölő fiatal hölgyet, és semmi kétségem sincs afelől, hogy egy nap visszatér Brüsszelbe, hogy a parlamentben tolmácsoljon."

A kislány, akinek két nyelvből már most is a legmagasabb szintű nyelvvizsgái vannak, maga is azt tervezi, hogy valódi tolmáccsá képzi magát. Mint mondta: "ez az út olyan volt, mint egy valóra vált álom, amiből sajnos fel kellett ébrednem. De most még sokkal jobban törekszem rá, hogy jól tanuljak, és egy nap a nem is olyan távoli jövőben visszajöhessek ide."

Rovatok