Index Vakbarát Hírportál

Egységes munkaügyi szabályozást akar az EU

2011. április 27., szerda 14:12

Még ősz előtt megkezdhetik az egyeztetéseket az európai szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek a munkaidőről szóló, egységes uniós irányelvről. A következő lépés azonban júliusig még várat magára, mert a munkavállalói és munkáltatói szövetségek csak akkor hajlandóak tárgyalni egymással. Az európai parlamenti képviselők továbbra is pesszimisták és úgy vélik, a két oldal soha nem fog tudni megegyezni egymással, írja az euractiv.hu.

Nem változott az alapvető hozzáállásunk – mondta Wiebke Warnek, az Európai Szakszervezetek Szövetségének egyik tanácsosa.  – Mi lényegében azt mondtuk, hogy készek vagyunk tárgyalásokat kezdeni azzal a feltétellel, hogy mindent az asztalra teszünk felülvizsgálatra – mondta Warnek, utalva arra, hogy az ETUC átfogó szabályzoást akar, és véget akar vetni az országok közti kivételezésnek is.

A munkáltatói oldalt összefogó BusinessEurope nevű szervezet viszont csak azokat a témákat szeretné tárgyalni, amelyben bármifajta megegyezés várható. Ilyen például az ügyeleti idő beszámíthatóságának kérdése, az viszont, hogy egyes országok kimaradhatnak a szabályozás hatálya alól, már nem tartozik ide.

Nem nagyon halad az egyeztetés

Az irányelv módosításáról szóló tárgyalások nem először buknak el: 2009-ben például azért nem sikerült megegyezni, mert Nagy-Britannia és néhány más ország az általánosan megállapított 48 órás munkahéten túl is dolgoztatott volna. További fontos kérdés, amit felül kellene vizsgálni: az elsősorban az orvosoknak és ápolóknak fontos készenléti idő beszámítása, valamint a munkáltatók által a munkaórák helyetti kártérítés fizetése.

Bár a felek készek a további egyeztetésre, az Európai Parlament szociális és foglalkoztatási bizottságának tagjai egyáltalán nem biztosak benne, hogy lesz-e bármiféle eredményük.

Rovatok