Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb a terrorcselekmény az EU-ban

2011. május 2., hétfő 10:17

Tíz évvel a szeptember 11-i terrortámadásokat követően a terrorizmus továbbra is komoly veszélyforrást jelent az EU és polgárai számára - mondta Rob Wainwright, az Europol igazgatója az Európai Parlament állampolgári szakbizottsági ülésén, írja az EP.

Wainwright felhívta a figyelmet a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a drogkereskedelem közti kapcsolatra. 2010-ben több támadást is sikerült megakadályozni Európában, és több olyan személyt is letartóztattak, akik terrorakciókat terveztek.

A beszámolóból kiderült, hogy 2010-ben 249 terrorcselekmény történt az EU területén. Többségüket szeparatista, szélsőséges iszlamista és anarchista megfontolásból követték el. Közülük hármat tulajdonítottak iszlamista terrorszervezetnek. A tavalyi támadások összesen hét ember életét követelték.

2009-hez képest azonban visszaesett a támadások száma, elsősorban azért, mert jelentősen csökkent az ETA aktivitása. Ezzel együtt a fenyegetettség nem múlt el.

Nemzetközi összefonódások, online megbeszélések

Az Europol igazgatója elmondta, a terrorszervezetek egyre sokszínűbbek és egyre rugalmasabban működnek, szorosabb köztük a nemzetközi együttműködés, többet használják az internetet, és egyre inkább összefonódik a szervezett bűnözés és a terrorizmus.

A szeparatista szervezetek, mint például a kurd PKK vagy a tamil tigrisek a kábítószer- és emberkereskedelem révén gyűjtenek pénzt akciójukhoz - mondta Wainwright. Hozzátette, hogy minden jel szerint együttműködés van a spanyolországi ETA és a kolumbiai FARC, illetve a nemzetközi drogkereskedő csoportok és a nyugat‑afrikai iszlám terrorszervezetek között, valamint az olasz, görög és spanyol erőszakos szélsőbaloldali csoportok is kapcsolatban vannak egymással.

Az elmúlt időszak eseményeivel kapcsolatban Wainwright kifejtette, hogy az Europol szerint az Észak-Afrika felől Európába érkező menekülthullám az EU biztonsági helyzetére is hatással lehet.

Ezért is küldött az Europol két műveleti csapatot Lampedusa szigetére és Olaszország más részeire, ahol együttműködnek az EU határvédelmi ügynökségével, a Frontexszel, valamint az olasz hatóságokkal.

Az internet rendkívül fontos eszközzé vált a webes technológiákat egyre profibban használó terrorszervezetek számára, hiszen propaganda- és toborzási célból is kitűnően használható. A szélsőjobboldali extremista csoportok is egyre aktívabbak az interneten és a közösségi hálókon.

Rovatok