Index Vakbarát Hírportál

Egy percet kaptak a képviselők az Európai Parlamentben

2011. május 10., kedd 11:46

A májusi, strasbourgi plenáris ülést a Parlament elnöke, Jerzy Buzek nyitotta meg. Beszédében a többi közt megemlékezett a május kilencedikei Európa Napról, mely megteremtette az európai integráció alapjait és az EU-nak az ENSZ-ben aratott sikeréről is, olvasható az EP honlapján.

Az EU most már a nemzetközi közösség valódi tagja - tette hozzá az elnök beszédéhez, mivel május 3-án az ENSZ jóváhagyta, hogy ha szavazati jogot nem kapott is, de mostantól az Unió is felszólalhat az ENSZ általános közgyűlésében. Továbbra is egy hangon kell a világban megszólalnunk, különösen az észak-afrikai, a szíriai és a bahreini események kapcsán - mondta az elnök.

Szó volt a homofóbia elleni világnapról is, a Parlament nevében pedig Buzek elítélte, hogy Gázában egy katonai bíróság az Izraellel való együttműködés miatt kivégzett egy személyt.

Egyperces felszólalók

A plenáris ülések első napján a képviselők egyperces felszólalások keretében hívhatják fel a Parlament figyelmét egy-egy általuk fontosnak ítélt kérdésre, melyre harminc percnyi időkeretet biztosítanak. Ez azonban általában kevésnek bizonyul, mivel az egyperces felszólalások annyira népszerűek, hogy tavaly például csak a felszólalásra jelentkező képviselők fele jutott szóhoz. Idén is már több mint kétszázan éltek volna a lehetőséggel, de csak valamivel több mint felük jutott szóhoz.

A plenárison három új képviselőt is köszöntöttek az Európai Parlamentben. Mojca Kleva szlovén képviselő Zoran Thaler helyét foglalja el, Phil Prendergast az ír Alan Kellyt váltja, míg Sampo Terho finn politikus Timo Soini helyett került a Parlamentbe. A képviselők a mandátumvizsgálatot követően foglalhatják el helyüket.

Rovatok