Index Vakbarát Hírportál

Üres lesz a héten Brüsszel

2011. május 16., hétfő 09:17

A héten a kihelyezett ülések és találkozók jellemzik az Európai Parlament mindennapjait, Brüsszelben egyetlen hivatalos ülést sem tartanak. A képviselők ugyanis Afrika és Latin-Amerika országainak politikusaival találkoznak, az EP elnöke, Jerzy Buzek három kaukázusi országban tesz látogatást, más EP-politikusok pedig Japánba, Horvátországba, Marokkóba és Koszovóba látogatnak.

A két nagy parlamenti esemény közül a magyarokat elsősorban a 21. alkalommal megtartott, EU-AKCS közös ülés lehet érdekelheti, mivel ezt az uniós elnökség apropóján Budapesten tartják.

Az ülésen 78 európai parlamenti és 78 afrikai-, karibi-, illetve csendes-óceániai országból érkező politikus dolgozik együtt három napon át. A fő témák közt találjuk az elefántcsontparti helyzetet csakúgy, mint az arab országokban végigsöprő forradalmi hullámot, vagy épp a környezetszennyezés - ezen belül a vizek szennyezésének - örökzöld témáját.

Eközben a parlamenti politikusok másik fele Uruguayban ülésezik latin-amerikai képviselőkkel, itt a fő téma a kontinens és az EU közötti kereskedelmi lehetőségek, illetve a gazdasági válság hatásai lesznek.

Az EP elnöke, Jerzy Buzek szintén külföldre utazik a héten, hivatalos látogatást tesz ugyanis három kaukázusi országba, ahol parlamenti képviselőkkel, politikai vezetőkkel, államfőkkel és társadalmi szervezetekkel találkozik.

Rovatok