Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sem vihetünk folyadékot a repülőkre

2011. május 23., hétfő 12:59

2011. április végétől lehetett volna ismét folyadékot felvinni a kézipoggyászban a repülőgépekre, az Európai Bizottság viszont most azt ajánlja a tagállamoknak, hogy egyelőre ne alkalmazzák az enyhítést. Az Európai Parlament (EP) közlekedési szakbizottságának elnöke, a brit Brian Simpson szerint ez a döntés rossz, más képviselők szerint viszont a korlátozás részleges megszüntetése csak zavart okozott volna az utasok körében.

A tagállamok április végétől enyhíthettek volna részlegesen a jelenlegi előírásokon, amelyek értelmében most legfeljebb 100 milliliteres kiszerelésben, maximum 1 liternyi folyadékot lehet a kézipoggyászba tenni, írja az EP honlapja.

A korlátozást azért oldották volna fel, hogy a harmadik országok repterein található vámmentes üzletekben vásárolt italokat ne vegyék el az EU területén átszálló utasoktól. Az Európai Bizottság szerint viszont több tagállam is tiltakozott a részleges enyhítés ellen, mert az szerintük csak zavart okozott volna az utasok körében.

2013-ig biztosan várni kell

A Bizottság a maga részéről csak 2013-ban oldaná fel a korlátozást, addigra valószínűleg rendelkezésre állnának a reptereken a folyadékok átvizsgálásához szükséges berendezések.

Brian Simpson, a közlekedési szakbizottság elnöke viszont attól tart, a 2013-as határidőt sem sikerül majd tartani. „Az egész történet nem a biztonságról, hanem a pénzről szól. A főbb repterek nem voltak hajlandók beszerezni a szükséges berendezéseket és ürügyként a biztonságra hivatkoztak. Ha biztonsági kérdésről lenne szó, ugyan miért lenne néhány tagállam hajlandó megszüntetni a korlátozást?”

2006-ban, egy meghiúsított terrortámadás után tiltották meg, hogy az utasok a kézipoggyászban korlátozás nélkül vihessenek fel folyadékot, mivel Londonból az Egyesült Államokba és Kanadába tartó repülőgépeken terroristák folyadékokból próbáltak robbanóanyagot elegyíteni. A folyadékokon kívül a krémek, zselék, dezodorok, de például a lágy sajtok és a lekvár is tiltólistára került.

Rovatok