Index Vakbarát Hírportál

Kevés a női békefenntartó

2011. június 16., csütörtök 10:07 | aznap frissítve

Háborús helyzetekben a nők szinte mindig kizárólag az áldozat szerepébe kényszerülnek, és alig fordul elő, hogy bevonják őket egy‑egy atomjaira esett társadalom vagy közösség életének az újjászervezésébe, írja az EP. Szakértők, EP‑képviselők és kutatók arról vitáztak az Európai Parlamentben június 14‑én, hogy hogyan lehetne ezen változtatni. A témában Norica Nicolai liberális román képviselő készít jelentést.

A nemi erőszak háborús bűn

A nők ellen elkövetett szexuális erőszak a háborús stratégia része - hívta fel a figyelmet Elisabeth Rehn, a Nemzetközi Büntetőbíróság szakértője.

„Amikor valakit megerőszakolnak, akkor az egész családját, az egész faluját, az egész környezetét gyalázzák meg - mondta Rehn, aki szerint a Nemzetközi Büntetőbíróságnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elkövetők elnyerjék méltó büntetésüket, mivel a nemi erőszak háborús bűnnek számít.

„A nők háborúban alapvetően az áldozat szerepét töltik be. Először ezen kell változtatni, és nem áldozatként, hanem a társadalom építőelemeként kell tekinteni rájuk” - hangsúlyozta Carol Mann szociálantropológus, majd hozzátette: a történelemben gyakran elfeledkeznek a nők háborúkban betöltött szerepéről. „A menekültek négyötöde a világon nő vagy gyermek, a háborús helyzetekben tett erőfeszítéseiket mégsem ismerik el” - mondta.

Az erőszak áldozataivá vált nőknek a fizikai megpróbáltatásokon túl a közösség ítéletével is szembesülniük kell. Ahogy arra Mariya Nedelcheva bolgár, néppárti EP‑képviselő is rámutatott, az erőszakos cselekmények áldozatait és gyermekeiket gyakran megbélyegzi és kiveti magából környezetük.

Jobban be kell vonni a nőket a békefolyamatokba

Annak ellenére, hogy még ENSZ‑határozat is született arról, hogy a békefenntartó műveletekbe minél jobban be kell vonni a nőket, nem sok előrelépés történt ezen a téren, az uniós polgári békefenntartó küldetések kilenc tizede férfi. De a nők nemcsak a szakértői szintekről hiányoznak.

A vita során felszólaló parlamenti képviselők hangsúlyozták, hogy a nőket a mostaninál jobban be kell vonni a békefolyamatokba. Romeva i Rueda spanyol, zöldpárti képviselő szerint a háborúskodás és a háborús helyzetek megoldása eddig a férfiak dolga volt, de ezen azért érdemes változtatni, mert a vezető szerepet betöltő nők mintát közvetítenek társaik számára.

Ilda Figueiredo portugál, baloldali képviselő szerint egy lépés lehet a változás felé, hogy megismertetik a nőkkel a jogaikat és jobban bevonják őket a diplomáciai folyamatokba.

Ami azonban elvi szinten logikusnak és megvalósíthatónak tűnik, a gyakorlatban olykor kivitelezhetetlen. Anne Cathrine Riebnitzskykorábbi dán parancsnok több évet töltött Afganisztánban, és mint mondja, a helyi nőknek nincs könnyű dolga. „A nőket elnyomják Afganisztánban és azért is nagyon nehéz őket bármibe is bevonni, mert ha szóba állnak idegenekkel, akkor a talibán később megöli őket.”

Rovatok