Index Vakbarát Hírportál

Támogatják Kósa jelentését a fogyatékkal élőkről

2011. június 18., szombat 10:35

Az Európai Parlament Foglalkoztatási- és Szociális Bizottsága  elsöprő többséggel szavazta meg Kósa Ádám néppárti EP-képviselőnek a fogyatékossággal élő emberek mobilitását és társadalmi befogadását elősegítő jelentését.

A jelentés szervesen kiegészíti az Európai Bizottság 2010 novemberében bemutatott tízéves fogyatékosságügyi stratégiáját, Kósa javaslatához beadott több mint 220 egyéni módosító javaslat közel kétharmadát pedig sikerült 28 kompromisszumos módosító indítványként megfogalmazni. Ezeket a módosítókat a bizottság pártállástól függetlenül egyöntetűen,  91 százalékos arányban támogatta.

A dokumentum konkrét intézkedéseket sürget a fogyatékossággal élő emberek mobilitásának és kommunikációjának megkönnyítésére, valamint képzésük és foglalkoztatásuk elősegítésére. Új, az embert a középpontba helyező szemlélettel nagyobb hangsúlyt kapna a fogyatékossággal élő gyermekek családjainak támogatása, különös tekintettel a befogadó oktatás erősítésére, valamint a ritka betegségekben szenvedő családtagok helyzetének előmozdítására is.

Az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan októberben fogja jóváhagyni a dokumentumot.

Rovatok