Index Vakbarát Hírportál

Iskolában tanítanák, hogyan kell biztonságosan netezni

2011. június 18., szombat 10:36

Az EU adatvédelmi szabályainak védelmet kellene nyújtaniuk a közösségi oldalakat használó gyerekeknek, a felnőtteknek pedig tudniuk kéne, milyen személyes adatokat tárolnak róluk, vélekedett az EP állampolgári jogokkal foglalkozó bizottsága, írja a bruxinfo.hu.

Az EU-nak olyan átfogó, korszerű és hatékony szabályozásra van szüksége, amely képes megvédeni az egyének személyes adataitunión belül és kívül egyaránt, mondta a német Axel Voss, aki szerint az adatvédelmi szabályokat ki kell terjeszteni a rendőrségi és igazságügyi együttműködés területeire is.

A jelentést - mely erősítené a személyes adatokhoz való hozzáférési, javítási, törlési és letiltási jogokat is - az EP állampolgári jogokkal foglalkozó bizottságában 49 igen szavazattal 1 nem ellenében fogadták el.

A dokumentum szerint súlyos és visszatartó erejű szankciókat kellene életbe léptetni a személyes adatok helytelen kezelése és az azokkal való visszaélés ellen. Ha bizonyos személyes adatokat az EU-n kívülre továbbítanak, és azokat ott dolgozzák fel, akkor a szakbizottság szerint elengedhetetlen, hogy az érintett személyek jogainak teljes mértékben érvényt szerezzenek.

A tervezet különleges védelemben részesítené a gyermekeket és a kiskorúakat, akik sokszor teszik közzé személyes adataikat a közösségi oldalakon, ezért a szakbizottság beemelné az iskolai oktatásba az úgynevezett médiaműveltséget és nagy hangsúlyt helyezne arra is, hogy a gyermekeket és a kiskorúakat tájékoztassák arról: miként járhatnak el felelős módon az interneten.

Rovatok