Index Vakbarát Hírportál

Szavaznak a hatos csomagról

2011. június 18., szombat 10:39

A második júniusi plenáris ülésen a gazdasági hatos csomagról, az autósok országokon átívelő büntetéseiről, a Közös Agrárpolitikáról egyeztetnek, és Brüsszelbe utazik Orbán Viktor is.

A bizottságok hétfőn a határokon átnyúló kereskedelem szabályozásáról és arról próbálnak megegyezni, hogyan lehetne büntetni azokat az autósokat, akik bűncselekményt követnek el egy uniós tagországban, ám saját országukban emiatt nem vonják felelősségre őket.

A Mezőgazdasági Bizottság az élelmiszercimkézés egységes sémájáról és a csak egyes régiókra jelemző ételek szabályozásáról kedden szavaz. Még ugyanaznap fogadja a Külügyi Bizottság a Mashreq-országok, vagyis Egyiptom, Jordánia, Libanon és Szíria delegációját, akiknek részéről Nabil Al-Araby, az egyiptomi külügyminiszter tárgyal, aki egyben az Arab Liga főtitkára is.

A képviselők élete igazából szerdán indul be, mikor vitáznak, csütörtön pedig szavaznak is a hatos csomagnak nevezett jogszabálycsomagról, mely a jövőbeli gazdasági kríziseket akadályozná meg az uniós országokban. Ezután a Közös Agrárpolitikáról és annak esetleges reformjáról, illetve a regionális kérdésekről döntenek, melyek az EU költségvetésének nagy részét elviszik.

Szintén csütörtökön vitáznak a 2012-es EU költségvetésről, szavaznak a fogyasztói jogok erősítéséről és arról a tervezetről, mellyel az internetes vásárlókat védenék. A fentiekkel együtt az Európai Központi Bank új elnökének személyéről is döntenek.

Az EP elnöke a héten több ország vezető politikusaival is találkozik. Hétfőn Prágába utazik, ahol a cseh miniszterelnökkel találkozik, majd Brüsszelben az azerbajdzsáni elnökkel, a holland miniszterelnökkel, az EU-s költségvetés kapcsán pedig a magyar miniszterelnökkel és a Bizottság elnökével, José Manuel Barroso-val tárgyal.

Rovatok