Index Vakbarát Hírportál

Egyperces csenddel emlékezett az EP Habsburg Ottóra

2011. július 5., kedd 08:10

A júliusi, strasbourgi plenáris ülés első napján az EP elnöke, Jerzy Buzek köszöntötte a lengyel elnökséget, beszélt a marokkói választásokról és a fehérorosz tüntetésekről, majd megemlékezett két, egykori EP-képviselő, köztük Habsburg Ottó haláláról is.

"Reméljük, hogy Lengyelország is olyan parlamentbarát elnökséget mutat fel, mint ahogy azt Magyarország is tette" - mondta hétfői megnyitójában Buzek, majd a marokkói népszavazásról és a további reformokról, illetve és a fehérorosz tüntetők letartóztatásáról beszélt, akiket biztosított az Európai Parlament támogatásáról, és azonnali szabadon bocsátásáukat követelte.

Az elnök ezután két egykori EP-képviselőről, köztük Habsburg Ottóról is megemlékezett. Az utolsó Habsburg trónörökös az európai integráció legelső támogatói közt volt, és az Unió keleti bővítésének egyik fő védnöke is volt. A volt politikus a nemzetközi páneurópai unió elnöke volt, és két évtizeden keresztül volt a néppárt színeiben EP képviselő.

A másik elhunyt a Belgiumba emigrált lengyel Jan Kulakowski volt, aki több szakszervezetnek is dolgozott, a liberális frakcióban dolgozott képviselői mandátuma alatt. „Jan Kulakowski nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma a soros lengyel elnökség alatt tudunk ülésezni," mondta Buzek elnök. Mindkét volt képviselőt egy perc néma csenddel búcsúztatta a Parlament.

Rovatok