Index Vakbarát Hírportál

Osztályozzák a magyar elnökséget

2011. július 5., kedd 08:05

A júliusi plenáris ülésen ismét jónéhány magyar vonatkozású téma lesz: Orbán Viktor beszámol a magyar elnökségről és lezárja azt, újból beszélnek és szavaznak a múltkori ülésen vitát generáló magyar alkotmányról, és arról is, visszatérítsenek-e 35 millió eurót az országnak.

Hétfőn a származtatott termékek szabályozása, közös elszámolási rendszerük kialakítása és a befektetők védelme lesz terítéken. A képviselők arról a módosító indítványról vitáznak, kell-e az egyéni befektetőknek garanciát nyújtani azért, hogy az őket képviselő vállalatok esetleges hibái miatti károkat később megtérítsék nekik. Ugyanekkor vitáznak a 2014 és 2020 közötti költségvetésről is.

Kedden megválasztják a Parlament két leköszönő alelnökének utódját, majd immár sokadjára lesz az élelmiszercímkézés a középpontban; a részletesebb, egységesebb és olvashatóbb, az allergéneket külön feltüntető tájékoztatásról szerdán szavaznak. Természetesen beszélnek a génmódosított növények betiltásáról is egy beterjesztett jelentés miatt, mely szerint a tagállamok maguk dönthetnének a GMO-k betiltásáról vagy korlátozásáról.

Ezután a külföldi gyorshajtókra terelődik a szó: ezentúl a sofőrök nem ússzák meg, ha hazájuk határain túl követtek el valamilyen közlekedési kihágást, mert a jövőben a tagállamok kötelezően közölmék egymással az autósok adatait. A kérdésben csütörtökön szavaznak, Írország, az Egyesült Királyság és Dánia viszont már most jelezte, hogy nem kíván részt venni az együttműködésben.

A magyarok mennek, a lengyelek jönnek

Orbán Viktor szintén kedden számol be a magyar elnökség féléves teljesítményéről, melyet a képviselők osztályoznak is, másnap pedig a lengyel miniszterelnök mutatja be a következő félévi elnökségi prioritásokat. Ezután újból a magyar alkotmány kerül szóba, melyről a múlt havi vita után most állásfoglalást adnak ki a képviselők. Magyarországot még egy dolog érinti: a 2010-es költségvetés el nem költött részeinek a tagállamokhoz való visszautalásáról, a mi esetünkben 35 millió euróról is döntenek.

Ezután a regionális támogatások elosztásáról szavaznak a politikusok, melyben főként azok az országok érintettek, akik bár nem elmaradottak, de még nincsenek igazán felzárkózva az elvárt uniós szitnhez. A képviselők egy része egy köztes kategória felállítását szorgalmazza, ami főként a régebbi tagállamok szegényebb régióinak lenne előnyös.

Külpolitika szerdán, EP-lista csütörtökön

Szerdán az ideiglenes határellenőrzések visszaállításának jogáról vitázik a Parlament Cecilia Malmström uniós biztossal. A tagállamok egy záradék létrehozását szeretnék elérni, mely megengedé, hogy kritikus helyzetben visszaállítsák a határellenőrzést, a képviselők nem támogatják az ötletet.

Az egyre kritikusabb szíriai és jemeni helyzet és az észak-afrikai rendszerváltások sorsáról az Unió külügyi főképviselőjével, Catherine Ashtonnal vitáznak, aplenáris pedig csütörtökön egy állásfoglalásról is szavaz, az Unió demokratizációt elősegítő külpolitikáinak témájában.

A plenáris utolsó napján, csütörtökön a következő EP-választásra szánt európai listáról szavaznak a képviselők. Ha elfogadják a parlament állásfoglalását, akkor 2014-ben a tagállami listák mellett a választók egy európai listára is szavazhatnának, 25 képviselővel növelve az EP-be kerülők számát. Egy indítvány megváltoztatná a választás időpontját is, június helyett májusra tolva azt.

Rovatok