Index Vakbarát Hírportál

Európai Parlament okostelefonról

2011. július 12., kedd 08:33

A lengyel elnökségi félévet megkezdő Donald Tusk miniszterelnök parlamenti beszédében elmondta: a válságból csak az integráció elmélyítésével kerülhet ki Európa, a tagállamokon belül pedig erősíteni kell a szolidaritást. Tusk azután beszélt erről, hogy kedden leköszönt Orbán Viktor a magyar elnökség nevében, és méltatta az elmúlt hat hónapnyi munkát is.

A magyar miniszterelnök Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárását, az uniós romastratégia elfogadtatását, a gazdasági kormányzásról szóló hatos csomag terén tett előrelépéseket és a Duna-stratégia kidolgozását említette meg. Az őt kritizáló képviselők szerint viszont a médiatörvénnyel és az új magyar alkotmánnyal kapcsolatos fenntartások és kifogások beárnyékolták az elnökség eredményeit.

Az Európai Parlament állást foglalt abban is: a magyar alkotmányban nem elég egyértelmű bizonyos alapjogok védelme és ezért aztmódosítani kellene.

Génmódosított növények, élelmiszercímkézés

A Parlament a héten azt is megszavazta, hogy a tagállamok döntsenek a génmódosított növények termesztésének betiltásáról vagy korlátozásáról. Egy másik elfogadott jogszabály szerint részletesebb, informatívabb címkékkel kell ellátni az élelmiszereket. Nem kötelező erejű állásfoglalást fogadtak el arról, hogy fokozatosan meg lehessen szüntetni azt a tiltást, hogy állati fehérjével ne lehessen nem kérődző állatokat etetni.

Az utazókat érintik a külföldön kiszabott közlekedési bírságokat érintő változások: a rendőrség összefogásának köszönhetően ugyanis a tagállamok hamarosan megoszthatják egymással a gépjárművek regisztrációs adatait, így a szabálysértések sem maradhatnak büntetlenül. A szankciót annak az országnak a jogszabálya alapján határoznák meg, ahol a szabálysértés történt.

Ugyanígy az utazással kapcsolatos változás a repülőtereken használt testátvilágító szkennerek használata, melyet csak az utasok egészségének és méltóságának megőrzése mellett lenne szabad használni az EP szerint.

Új alelnökök és választási reform

Két új alelnököt is választott a plenáris, Anni Podimata görög és Giles Chichester brit képviselők személyében. A két új alelnök megbízatása hat hónapra, a 2009–2014-es ciklus félidejéig szól, amikor is új vezetőket választanak a Parlament élére.

Nem született viszont döntés a választási reformról: az ebben a témában született jelentéstervezetet az alkotmányjogi szakbizottságnak küldték vissza. A tervezet fő újító eleme, hogy 25 képviselő egy olyan európai listáról jutna mandátumhoz, amelyre minden tagállam szavazói voksolhatnának.

Modernizál az EP

A héten két technikai újítást is bevezettek a parlamentben: az EP weboldala ezentúl okostelefonon is elérhető, a hírek mellett bárki könnyen rákereshet a képviselők névjegyére és az aktuális napi konferenciákra, ülésekre is, de új alkalmazás fut az Európai Parlament Facebook oldalán is, amelynek köszönhetően a váalsztók még könnyebben kapcsolatba léphetnek európai parlamenti képviselőjükkel.

Rovatok