Index Vakbarát Hírportál

Aki gyereket molesztál, nagyon megbánja

2011. július 14., csütörtök 14:16

Akár tíz évig tartó szabadságvesztés is járhat a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményekért a szerint a javaslat szerint, melyet az Európai Parlament állampolgári jog szakbizottsága szavazott meg szerdán, írja az EP.

A bizottság tagjai húsz szexuális bűncselekmény kapcsán javasolnak minimális büntetési tételt, de súlyosbító körülménynek számítana, ha az elkövető szülő, tanár vagy a gyermekkel bizalmi kapcsolatban lévő személy.

Büntetnék azt is, ha valaki gyermekpornót tárol a számítógépén, ilyen felvételeket készít vagy néz, a gyermekpornót tartalmazó oldalakat pedig kötelező lenne eltávolítani a honlap forrásánál. Ha a honlapot egy EU‑n kívüli országban jegyezték be, a tagállamoknak együtt kell működniük az adott országgal a lap eltávolításában, ha pedig megtagadják az együttműködést, a honlapot le kell tiltani.

Büntetnék a gyermekek interneten történő szexuális csábítását is, és a szexturizmust is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy valaki gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés elkövetése céljából utazik külföldre.

„A javaslatok segítenek abban, hogy nagyobb védelmet biztosítsunk a gyermekeknek. Remélem, hogy a hatóságok és a különböző szervezetek is minél hamarabb megismerik a szöveget, és valóban megvalósul a zéró tolerancia” - mondta az olasz Roberta Angelilli, a téma parlamenti jelentéstevője.

Többé nem nyúlhatnának gyerekhez

A büntetésüket letöltőktől a tervek szerint később megtagadhatják olyan szakmák gyakorlását, ahol gyermekekkel kell foglalkozni vagy érintkezni. A munkáltatók rákérdezhetnek majd az ilyen információra és nyilvántartást is készítenének az elkövetőkről. Az egyes tagállamok a most javasoltaknál szigorúbb büntetési tételeket is alkalmazhatnak saját hatáskörben.

A javaslatokról a Parlament plenárisa szeptemberben szavazhat, ezt követően pedig a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk az új jogszabályokat, majd két évük lesz arra, hogy saját joganyagukba is átültessék.

Rovatok