Index Vakbarát Hírportál

Román képviselő lett idén a legsikeresebb az EP-ben

2011. július 14., csütörtök 14:17

A liberális frakció a legsikeresebb európai parlamenti képviselőcsoport – állapította meg a VoteWatch.eu, mely félévente készít mérleget az európai parlamenti munkáról. A 735 fős Európai Parlament harmadik legerősebb, mindössze 85 képviselővel rendelkező frakciója ugyanis a szavazások 90 százalékában az lett, amit az ALDE támogatott, írja a bruxinfo.

Nem sokkal lemaradva, de ugyancsak 90 százalékos eredményt ért el az Európai Néppárt 265 képviselőjével, valamint 86 százalékos eredménnyel harmadik lett a szocialista frakció 185 képviselője.

A néppárt fejlődött leginkább

Az elmúlt félévben a legnagyobb fejlődést a jobboldali néppárt érte el – mondta a jelentés brüsszeli bemutatóján Simon Hix, a VoteWatch elnöke, aki szerint a néppárt tudta leginkább mobilizálni a képviselőit. A néppártiak növekvő szavazási részvétele ugyanakkor még mindig nem volt elég arra, hogy a legsikeresebbek legyenek, és bár az állampolgári ügyek, a bel- és igazságügyek területén javítottak pozícióikon, a gazdasági tárgyú jelentésekben inkább a szocialisták véleménye érvényesül.

A szervezet tanulmányából kiderül, az Európai Néppárton belül a fideszes képviselők szavaztak a legtöbbször a pártakarattal szemben, és egyébként is jellemző, hogy a magyar, francia és olasz delegációk többször osztották a szocialisták álláspontját, mint a Néppárt többi képviselője – mondta Simon Hix a jelentés kapcsán. A fideszes képviselők szembenállása különösképpen a mezőgazdasági tárgyú jogszabályok és állásfoglalások terén figyelhető meg.

A szocialisták politikáját az igazgató szerint alapvetően a német, az olasz és a spanyol delegáció határozza meg, de komoly befolyással van a csoport munkájára a román képviselőcsoport is. A központitól leginkább eltérő vonalat a Brit Munkáspárt képviseli, akik a szervezet szerint a leginkább jobboldaliak a szocialisták között, míg a francia képviselők alkotják a frakció bal szárnyát.

Szájer a legsikeresebbek közt

A Votewatch megvizsgálta azt is, hogy az egyes tagországokon belül mely képviselők voltak a legsikeresebbek, azaz milyen arányban kapott többséget az ő álláspontjuk. A magyarok közül a néppárti Szájer József végzett a lista élén, mert az általa leadott szavazatok 87 százaléka bizonyult többségi véleménynek.

A legsikeresebb képviselő viszont a román, liberális Adina-Ioana Valean lett, míg a legrosszabb eredményt az osztrák néppárti Paul Rübig érte el, aki csak az esetek 84%-ban értett egyet a többségi állásponttal.

Rovatok