Index Vakbarát Hírportál

Megszorítás helyett eurókötvénnyel harcolnának

2011. szeptember 7., szerda 15:48

Élesen bírálták az európai parlament szocialista képviselői az unió vezetőit, amiért szerintük eddig túl keveset tettek a gazdasági és pénzügyi válság megoldására, írja a bruxinfo.hu.

A szocialista frakció tagjai aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy továbbra sem sikerült hatékony megoldást találni az euróövezet válságára. Szerintük a legtöbb tagállami vezető által favorizált megszorító intézkedések nem kínálnak elegendő teret a gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő közberuházásokhoz – írják közös nyilatkozatukban, melyet kedden fogadtak el.

„Három évvel a Lehman Brothers összeomlása és az általa kiváltott pénzügyi cunami óta az uniós vezetők még mindig nem tudnak méltányos és hatékony választ találni a válságra” – fogalmazta meg a frakció álláspontját, majd kritikával illették az Európai Tanács konzervatív vezetésű többségét is, mert véleményük szerintük túl keveset és túl későn tett.

A szocialisták véleménye szerint újabb recesszió jön, ezért változtatni kell az eddigi irányon. Megoldási javaslatuk az eurókötvények bevezetése lenne egész Európában, mivel meglátásuk szerint ezek csökkentenék az államadósság költségeit, megvédenék a tagállamokat a spekulatív támadások ellen, és javítanák a likviditást.

Emellett ésszerűnek tartanák a tranzakciós adó azonnali bevezetését és egy összehangolt adóstratégia alkalmazását, hosszú távon pedig a gazdasági kormányzás mélyreható, intézményi reformját. „Arra kérjük a Tanácsot, tegye félre a nemzeti érdekeket, és cselekedjen közös európai érdekeink védelmében” – zárul az úgynevezett Varsói Nyilatkozat.

Rovatok