Index Vakbarát Hírportál

Újra munkába állnak a képviselők

2011. szeptember 9., péntek 15:07

Az első őszi plenáris ülést Strasbourgban tartják a jövő héten, melyet szeptember végén egy második követ majd. Addig azonban a képviselők tanácskoznak határ-és olajügyekben, az észak-afrikai országok, főként Líbia helyzete kapcsán és bemutatkozik a lengyel elnökség képviselője, a lengyel miniszterelnök is.

A plenárist hétfőn az EP elnöke, Jerzy Buzek nyitja meg a szeptember 11-ei terrortámadások 10. évfordulójára emlékezve. Ezután az utóbbi tíz év terrorizmusellenes politikájáról vitáznak a képviselők, számba véve az eddig ebbe a területbe befektetett pénzeket és a megtérülő költségeket, illetve hogy a védekezésre költött összegek arányosak voltak-e a fenyegetettség szintjével. Utána folytatják a még tavasszal megkezdett vitát a tengerben végzett olajfúrások környezeti hatásairól. Mindkét témában kedden szavaznak.

Kedden bemutatkozik a parlamentnek a lengyel miniszterelnök, Bronislaw Komorowski, aki az elnökség alatt a Tanácsot képviseli az egyeztetésekben. Ezután a határellenőrzés témája kerül újra napirendre, melyben a parlament arról dönt, adjon-e törvényileg nagyobb hatalmat az unió külső határait ellenőrző Frontex nevű szervezetnek a hatékonyabb ellenőrzés érdekében. Ugyanezen a napon az energiakereskedelem is téma lesz: hogy megóvják a felhasználókat az energiakereskedők túlkapásaitól, a képviselők és a Tanács megállapodást ír alá.

Szerdán a pénzügyi válság lesz a középpontban, melyen a képviselők a Tanács és a Bizottság tagjaival a két testületnek a hitelválságra és az eurozóna stabilizálására adott válaszairól vitáznak. Utána a Líbiában és Szíriában történt legutóbbi fejleményeket tárgyalják, Szíria esetében szavaznak is egy lehetséges uniós határozatról, Líbia esetében viszont ezt a szeptemberi második plenáris ülésre napolják el.

Vitáznak viszont a 2012-es kötlségvetésről a a lengyel elnökség képviselte Tanáccsal, majd az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet igazgatójával, Juan Somaviaval találkoznak egy koferencia keretében, hogy a gazdasági válság okozta társadalmi feszültségekről beszéljenek.

Rovatok