Index Vakbarát Hírportál

A héten szavaznak az EP-ben Líbiáról

2011. szeptember 13., kedd 16:01

A gazdasági válság elleni uniós lépések, a líbiai polgárháború és a 2011. szeptember 11-ei terrortámadás állt Jerzy Buzek EP-elnök hétfőn este mondott nyitóbeszédének középpontjában, írja az EP. Buzek elmondta, az európai vezetők nyári találkozói után José Barroso, a Bizottság elnöke is hamarosan új javaslatokkal áll elő, az eurócsoport vezetője, Jean-Claude Juncker pedig még szeptemberben beszédet mond az EP-ben.

Az elnök Líbiára áttérve azt mondta, úgy látja van rá remény, hogy az afrikai országban véget érnek a harcok, az EP pedig ekkor szeretne segítséget nyújtani Líbia népének az ország újjáépítéséhez.

Az iszlám és a terrorizmus

A terror elleni háború most, tíz évvel a hetven különböző országból származó közel háromezer ártatlan ember életét követelő merényletek után is folyik - mondta az EP elnöke 2001. szeptember 11. tizedik évfordulójáról szólva. - Csak akkor érünk el sikert, ha megváltoztatjuk azok gondolkodását, akik nem tisztelik az életet - fogalmazott Buzek, aki szerint az európai politikusok kötelessége, hogy az eljövendő generációk számára biztonságos és békés Európát biztosítsanak.

A parlament elnöke éppen ezért elítélte a brit EP-képviselő, Sajjad Karim háza elleni, július 2-ai szélsőséges támadást, amelyet harminc, iszlámellenes plakátokat hordozó szélsőséges követett el.

"Az ilyen, az EP képviselőjének szólásszabadsága elleni fenyegetések elfogadhatatlanok. Karim úr mandátumát demokratikus választáson, a brit polgároktól nyerte el. Az ellene, illetve családja elleni támadások a demokrácia és az ő választói elleni támadás" - fogalmazott az elnök.

Buzek beszéde után a képviselők úgy döntöttek, hogy a líbiai helyzetről szóló állásfoglalásról a Néppárt javaslatára nem a két hét múlva esedékes, második szeptemberi plenárison, hanem még a héten, csütörtökön szavaznak.

Rovatok