Index Vakbarát Hírportál

A demokrácia élharcosát díjazná az EP

2011. szeptember 19., hétfő 15:48

Az arab tavasz aktivistái, Izzeldin Abuelaish palesztin orvos és békeaktivista, Dzmitry Bandarenka fehérorosz újságíró, Boris Pahor író és Holokauszt-túlélő, valamint egy kolumbiai gazdálkodóközösség szerepel a Szaharov-díj jelöltjeinek listáján, olvasható azEP honlapján.

A szovjet fizikus és ellenzéki politikus Andrej Szaharovról elnevezett díjat 1988-ban alapították és 50 ezer eurós pénzjutalommal jár, az Európai Parlament pedig minden évben olyan embereknek ítéli oda, akik harcolnak az elnyomás ellen, illetve sokat tetsznek az emberi jogokért és a demokráciáért. A díjra egy parlamenti frakció vagy negyven képviselő együttesen javasolhat jelöltet.

Az idei jelöltek között találjuk Izzeldin Abuelaish palesztin orvost, a Lányok az Életért Alapítvány alapítóját, akit a konzervatív frakció jelölt a díjra. Abuelaish életét az Izrael és Palesztina közti béke megteremtésének szentelte és gyakran hivatkoznak rá a két nép közötti mágikus, titkos hídként.

A néppárti, szocialista, liberális és zöldpárti frakció jelöltjei az arab forradalmak résztvevői. "Az arab tavasz mindenki számára szimbólum, aki az arab világban demokráciát és az alapjogok tiszteletben tartását szeretné. Az öt jelölt ‑ Mahamed Bouazizi (Tunézia), Asmaa Mahfouz (Egyiptom), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Líbia), Razan Zeitouneh (Szíria) és Ali Farzat (Szíria) ‑ számára, akik hazájukban hozzájárultak a politikai változásokhoz, a Szaharov‑díj megerősítené az Európai Parlament szolidaritását és támogatását a demokrácia megteremtéséért folytatott küzdelemben" - indokolták választásukat a frakciók.

Szintén a konzervatív frakció jelöltje Dzmitry Bandarenka, fehérorosz polgárjogi aktivista, a Fehérorosz Újságíró‑szövetség tagja és társalapítója a Charta '97 civil kezdeményezésnek, melynek célja a demokratikus változások elősegítése. Az "Európai Fehéroroszország" kampány elindítója, amely az ország uniós tagságát szorgalmazza.

Boris Pahor Olaszországban élő szlovén írót honfitársa Milan Zver néppárti képviselő és 51 másik képviselő jelölte a díjra. A náci koncentrációs táborokat megjárt íróra akkor figyeltek fel, mikor határozottan felemelte hangját a totalitárius rezsimek ellen - azóta is a gondolatszabadság, a kisebbségi jogok és nyelvek elszánt védelmezője.

A baloldali frakció jelöltje a San José de Apartadó-i, kolumbiai békeközösség. "A kolumbiai gazdálkodóközösség a bátorság, a kitartás, a béke és igazságosság iránti elkötelezettség nemzetközileg elismert szimbólumává vált a brutalitás és rombolás ellenére is" - áll ajánlásukban. Kolumbiában évtizedek óta fegyveres konfliktus dúl, ez a közösség viszont megtagadja a kapcsolatot minden fegyveres csoporttal és szabadságot követel az emberek számára.

Mandela és Szan Szú Csi már megkapta

Tavaly Guillermo Fariñas kubai ellenzékit tüntették ki a díjjal, aki több éve éhségsztrájkkal tiltakozik a kubai cenzúra ellen. Legutóbbi éhségsztrájkját 2011 júliusában fejezte be, miután a kubai hatóságok úgy döntöttek, hogy politikai foglyokat engednek szabadon, de díjazott volt már Nelson Mandela (1988) és Aung Szan Szú Csí (1990) is.

A 2011-es jelölteket a külügyi bizottság és az emberi jogi szakbizottság összevont ülésén mutatják be október 5‑én, október 20‑án pedig a három döntősről szavaznak. A parlamenti frakciók elnökei és az Európai Parlament elnöke egy héttel ez után dönt az idei kitüntetettről.

Az ünnepélyes díjátadóra a december 14‑i strasbourgi plenáris ülésen kerül sor.

Rovatok