Index Vakbarát Hírportál

Vitába kerülhet az EP az Európai Tanáccsal

2011. szeptember 19., hétfő 15:48

Hevesen bírálták az EP képviselői a Tanács által szerdán bemutatott, 2012-es uniós költségvetéssel kapcsolatos álláspontját, amely – még a júliusi megállapodás értelmében – a kötelezettségvállalások szintjén a Bizottság által szorgalmazott 3,7 százalékkal szemben csak 2,9 százalékos emelést támogat. A kifizetések szintjén a tanácsi álláspont 2,02 százalékos emelést látna jónak - szemben a Bizottság 4,9 százalékával.

Az Európai Parlament és a Tanács között egyébként november elején kezdődnek majd az egyeztetések a 2012-es uniós költségvetésről, az EP költségvetési bizottsága pedig még ez előtt, várhatóan október elején fogadja el a maga álláspontját a témában, amiről a Parlament egésze október 26-án szavazhat. Az EP-nek azonban már most nagyon nem tetszik, hogy a Tanács csak korlátozott mértékű emelést támogatna, írja a bruxinfo, így szinte borítékolható, hogy a 2012-es uniós költségvetés ügyében még nagy csatákra lehet majd számítani.

Francesca Balzani parlamenti jelentéstevő a European Voice összeállítása szerint a parlamenti vitában úgy vélekedett, hogy az EP-képviselők álláspontja nagyon messze áll és nagyon különbözik a tagállamok felfogásától. A raportőr a kiadások visszafogása miatt rövidlátósággal vádolta a Tanácsot, és úgy vélte: mindannyiuknak a beruházások, a fellendülés elősegítésén kellene továbbra is munkálkodniuk.

Dominik Jacek lengyel pénzügyminiszter-helyettes ugyanakkor arra kérte a képviselőket, hogy vegyék tekintetbe a tagállamok nehéz pénzügyi helyzetét. „Úgy vélem, hogy a Tanács 2012-es költségvetési javaslata lehetővé teszi az EU számára, hogy teljesítse kötelezettségeit, és olyan jelzést küld az adófizetők felé, ami azt mutatja, hogy felelősségteljesen járunk el” – hangsúlyozta a soros lengyel elnökség nevében felszólaló miniszterhelyettes.

Rovatok