Index Vakbarát Hírportál

Európai Bizottságról, közlekedési balesetekről: ez lesz a héten az EP-ben

2011. szeptember 26., hétfő 14:31

A szeptemberi, második plenáris hetet az EU és Palesztína közötti, közvetlen exportról szóló kereskedelmi egyezmény megvitatásával kezdik a képviselők. Ennek értelmében 2012 elejétől szabadon lehetne palesztín hal- és mezőgazdasági termékeket behozni az unióba.

Ezután a Bizottság alelnöke, Catherine Ashton érkezik a plenáris ülésre, hogy a Közel-Kelet békefolyamatairól és az észak-afrikai fejlődésről beszéljen a képviselőkkel. Egy Palesztínával kapcsolatos állásfoglalást is megvitatnak, melyet csütörtökön szavazhatnak meg.

Késő este arról az állásfoglalásról szavaznak, melynek célja, hogy 2020-ra felére csökkenjen a közlekedési balesetek halálos áldozatainak és sérültjeinek száma. Ennek érdekében 30km/órás sebességkorlátozást vezetnének be a lakóövezetkben és összehangolnák az unión belüli KRESZ-táblákat is.

Kedden Jean-Claude Juncker-t, az Eurogroup elnökét hallgatják meg a hitelválságról és az eurózóna stabilizálásáért tett lépésekről, délután pedig ismét Catherine Ashtontól kérdezhetnek a közelmúltbeli, Törökország és Ciprus között kialakult feszültségekről.

A parlament a hatos csomag néven elhíresült, a jövőbeni gazdasági válságokat kivédeni kívánó, gazdasági kormányzás törvénycsomagjáról szavaz szerdán. Az EP-képviselők már megállapodtak a csomagról a Tanácsot képviselő lengyel elnökséggel és a Bizottság is áldását adta rá, így előreláthatólag elfogadják azt.

Szintén szerdán a képviselők meghallgatják, majd vitáznak a Bizottságot képviselő José Manuel Barrosoval a Bizottság munkájának elmúlt egy évéről, illetve az Európai Bizottság jövő évi terveiről.

Rovatok