Index Vakbarát Hírportál

Felére csökkentené az EP a halálos közúti balesetek számát

2011. szeptember 28., szerda 23:12

Kedden elfogadott határozatában az Európai Parlament több mint száz intézkedést javasolt, melyekkel javítanák a közutak biztonságát és csökkentenék a súlyos balesetek számát az Európai Unióban, írja a bruxinfo.

A Dieter-Lebrecht Koch német, néppárti képviselő által készített jelentés támogatja egy olyan hosszú távú stratégia kidolgozását, amely a halálos közúti balesetek teljes kiküszöbölését, a „zero death toll”-t célozza meg. Lakott területeken 30 km/órás sebességkorlátozást vezetnének be, és uniós szinten harmonizálnák a közlekedési szabályokat, a közúti jelzéseket, a műszaki vizsgálatokat, és a véralkoholszint mérését.

Ehhez kapcsolódóan az EP javaslatai között az alkoholszondás indításgátló kötelező beszerelése is szerepel az üzletszerűen személy- és áruszállításra használt járművek valamennyi új típusába. Az eszköz beszereléséről 2013-ig kell irányelvet készítenie a Bizottságnak.

A képviselők egy új közútbiztonsági akcióterv kidolgozását is sürgették, továbbá azt szeretnék, ha az Európai Bizottság kinevezne egy európai uniós közúti közlekedésbiztonsági koordinátort, aki egyebek között az akcióterv végrehajtásában segítené a tagállamokat.

Az intézkedések célja, hogy 2010 és 2020 között a felére csökkenjen a közúti balesetek áldozatainak száma, az életveszélyes sérüléseket szenvedők számát pedig 40, a balesetekben életüket vesztő, 14 év alatti gyermekekek halálozási arányát 60 százalékkal csökkentsék.

Rovatok