Index Vakbarát Hírportál

Pénzügyi tranzakciók adójából a környezetvédelemért

2011. október 5., szerda 14:49 | aznap frissítve

Az Európai Parlament szerint az Uniónak fontos szerepet kell játszania a jövő nyáron esedékes Rio +20 ENSZ-konferencián, hogy a megújuló energiaforrások növelése és az energiahatékonyság fejlesztése mellett érveljenek.Az EU‑nak november elejéig kell kidolgoznia álláspontját, olvasható az EP honlapján.

A Rio+20 csúcstalálkozót 2012 júniusában rendezik Rio de Janeiróban, két évtizeddel azután, hogy az 1992‑es riói Föld‑csúcson felhívták a figyelmet a Földet fenyegető környezeti és klímavédelmi kérdésekre.

„Húsz évvel ezelőtt rendkívül felfokozottak voltak a várakozások. Bár sikerült elérni néhány eredményt, a tendenciák továbbra is kedvezőtlenek. A szegények és a gazdagok közötti szakadék tovább mélyül, óriási erdőterületek tűntek el a világon, a tengerek túlhalászottak” - mondta a témáról rendezett múlt heti plenáris vitán Jo Leinen szocialista képviselő, a környezetvédelmi szakbizottság elnöke.

„Az EU-nak vezető szerepet kell játszania a fenntartható fejlődésről szóló konferencián, novemberig pedig ki kell dolgozni a közös uniós álláspontot” - mondta Karl‑Heinz Florenz néppárti, német képviselő, a témáról szóló parlamenti állásfoglalás szerzője. Az uniós intézményeknek pedig valóban sietniük kell, mivel a tárgyalások már 2012 elején elkezdődnek, ezért a kidolgozott álláspontot november 1-jéig nyújthatják be az ENSZ‑nek. A csúcstalálkozót 2012. június 4–6-án rendezik.

A parlamenti állásfoglalás szerint a Rio +20 csúcstalálkozó résztvevőinek egy olyan alternatív modellt kell kidolgozniuk, amely nem csak a GDP alapján határozza meg a jólétet, hanem figyelembe vesz környezetvédelmi és szociális szempontokat is, a konferencián pedig konkrét célkitűzéseket kell megfogalmazni, és ki kell dolgozni azt is, hogyan valósítható meg a zöld gazdaság. 2020-ra meg kell szüntetni a környezetkárosító támogatásokat és meg kell őrizni a biológiai sokszínűséget. Az EP ugyanis szeretné, ha a nyersanyagok, az energiahatékonyság és az erdőgazdálkodás kérdése is szerepelne a konferencia napirendjén.

A forrást mindehhez a pénzügyi műveletek nemzetközi szintű megadóztatása biztosíthatná, mert az ebből befolyt összegeket a fenntartható fejlődés elősegítésére, a klímaváltozás elleni küzdelemre és a biológiai sokszínűség megóvására lehetne fordítani a fejlődő országokban. A tranzakciók megadóztatásának tervét José Manuel Barroso a múlt heti strasbourgi plenáris ülésen jelentette be.

Rovatok