Index Vakbarát Hírportál

Göncz Kinga és Áder János Verespatak megnyitása ellen

2011. október 6., csütörtök 09:20

Két szervezet is petíciót nyújtott be az Európai Parlamentnek, amelyek szerint uniós jogszabályokat sérthet a termelés megindítása a romániai Verespatakra tervezett aranybányában, írja a bruxinfo. A Parlament ezért levelet küldött az Európai Bizottságnak, melyben arra keresi a választ: vajon betiltják-e még az idén a cianidos bányászati technológiákat az unióban. Bár a Bizottság ezt konkrétan sosem ígérte meg, az EP szerint mégis kötelessége volna a testületnek, hogy figyelembe vegye az európaiak véleményét.

A tulajdonos kanadai cég szeretné mihamarabb megindítani a kitermelést a bányában az arany jelenlegi magas ára miatt. Az ehhez szükséges engedélyeket azonban még nem adták ki a román hatóságok. Eközben az Európai Parlament 13 képviselője levelet küldött Janez Potocnik környezetvédelmi EU-biztosnak, amelyben emlékeztetik az EP tavalyi határozatára, melyben azt kérték a Bizottságtól, hogy tegyen javaslatot a cianidos bányászati technológia betiltására az Európai Unió teljes területén. Az aláírók között volt a néppárti Áder János is.

A verespataki aranybányáról több mint tíz éve megy a nemzetközi vita, a tulajdonos kanadai-román cég ugyanis ciánt is felhasználna az arany kinyeréséhez, a környezetvédők szerint viszont félő, hogy a termelés után keletkező zagy a Tiszába kerülve ismét komoly ciánszennyezést, és beláthatatlan katasztrófát okozna.

A civilek is mozgolódnak

A biztosnak küldött levél mellett az EP Petíciós Bizottsága kedden két, román tudósok és kulturális örökségvédelemmel foglalkozó szakértők által készített petícióról is tárgyalt. Érvelésük szerint a verespataki aranybánya, valamint az ezzel kapcsolatos engedélyek európai uniós irányelvekbe ütköznek.

Az Európai Bizottság képviselő szerint viszont a verespataki bányaberuházással Brüsszel nem tud mit kezdeni, mivel az a román hatóságokra tartozik. Ettől függetlenül az EP egy független, európai uniós szintű testület létrehozását kérte az Európai Bizottságtól – mondta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő - amelynek az lenne a feladata, hogy megállapítsa: összhangban van-e az európai joggal és értékekkel az aranybánya. Emellett hamarosan a térségbe utazik egy EP-képviselőkből álló delegáció, hogy a helyszínen mérje fel, hogy mekkora veszélyt jelentene a bánya.

Rovatok