Index Vakbarát Hírportál

Börtön fenyegeti a szexturistákat

2011. október 27., csütörtök 19:19

Regisztrálják a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetőit, blokkolják a honlapokat, egy gyermek szexuális aktusra kényszerítéséért pedig tíz éves minimális börtönbüntetést írnak elő - a most az Európai Parlamentben elfogadott direktívát az év végéig jóváhagyhatja az Európai Tanács is, ezután két éven belül minden tagállamban át kell ültetni a belső jogba.

Kemény büntetés vár az Európai Unióban a gyerekek zaklatóira és a gyerekpornó-oldalak felhasználóira, ha életbe lépnek az EP által kedden hozott szabályok. AzEurópai Parlament honlapján bemutatott direktívátelsöprő többséggel, 541 igen szavazattal támogatták a képviselők. A döntés arra is kötelezné az uniós tagállamokat, hogy távolítsák el a területükről üzemeltetett gyerekpornó-honlapokat, vagy ha ez lehetetlennek bizonyulna, akkor blokkolják őket. A direktíva felszólítja a tagállamokat, hogy ha egy EU-n kívüli országból üzemeltetett gyerekpornó-honlapot észlelnek, akkor kezdjenek tárgyalásokat a honlap törlése érdekében. És ha a tárgyalások nem járnak sikerrel, akkor az EU indokolt esetben arra is feljogosítja a hatóságokat, hogy az érintett oldalakhoz való hozzáférést blokkolják.

Minimum 10 év

A direktíva az egész Európai Unióra érvényes követelményrendszert vezet be a megelőzésben, a gyerekvédelemben, és húsz bűncselekményfajtában állapított meg minimális büntetési tételt. A jövőben különösképpen szigorú büntetéseket szabhatnak ki az olyan esetekben, amikor az elkövető bizalmas viszonyban van az áldozattal  – tehát családtag, tanár vagy nevelő –, vagy akkor, ha az áldozat különösképpen kiszolgáltatott gyermek – például fogyatékkal él, netán alkoholos befolyásoltság alatt áll. Egy gyerek szexuális aktusba való belekényszerítéséért vagy gyerekprostituált futtatásáért minimum tíz évet kell ülni, de egy internetes gyerekpornó producere is legalább három évre számíthat. Újdonság, hogy a gyerekpornó esetében a nézőket is büntetik: rájuk minimum egy év börtönbüntetés vár. A direktíva értelmében ezentúl a gyerekekkel való, szexuális célú internetes ismerkedés is bűncselekménnyé változik, csakúgy, mint a szexturizmus.

A szigorú intézkedésre a komoly aggodalomra okot adó tények ösztönözték az Európai Parlamentet. Becslések szerint ugyanis a kiskorúak 10-20 százaléka átélt már valamilyen szexuális zaklatást. Az internetes helyzet sem tűnik jobbnak: felmérések szerint a gyerekpornót tartalmazó honlapok száma egyre növekszik, és naponta 200 új kép kerül forgalomba. A jelenség egyre fiatalabb korosztályokat érint, és egyre erőszakosabbak a gyerekpornók tartalma is.

Mivel a tapasztalatok szerint a szexuális bűncselekmények elkövetőinek mindegy 20 százaléka újból próbálkozik, ezért a jövőben a gyermekekkel szembeni bűncselekmény miatt elítélteket ideiglenesen vagy akár véglegesen is kizárhatják minden olyan munkakörből, melyben rendszeresen találkozhatnak kiskorúakkal. Ezen kívül a felvételiztető munkaadóknak jogukban áll majd információt kérni arról, hogy a náluk felvételizőt elítélték-e már gyermekek elleni bűncselekmény miatt. Ez utóbbi intézkedést az teszi lehetővé, hogy az EP feljogosította a tagállamokat a szexuális bűncselekményekben elítéltek regisztrálására.

Az elfogadott direktívát az Európai Tanács előreláthatólag még az év vége előtt elfogadja, ezután a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre a megfelelő jogszabályok meghozatalára.

Rovatok