Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Néppárt is ellenzi a görög népszavazást

2011. november 2., szerda 22:34

Az Európai Parlament képviselőcsoportjai közül elsőként az Európai Néppárt (EPP) hozta nyilvánosságra álláspontját a Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök által hétfő este bejelentett görög népszavazásról. Joseph Daul frakcióvezető szerdai nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy „a görög kormány döntésének nem lenne szabad sem az október 26-án született intézkedéseket, sem az euró stabilitását kockára tennie”.

Joseph Daul felidézte a Lisszaboni Szerződés negyedik cikkelyét (pdf), mely szerint „a tagállamok segítik az Uniót feladatainak teljesítésében, és tartózkodnak minden olyan intézkedéstől, amely veszélyeztetheti az Unió célkitűzéseinek megvalósítását”, és arra kérte Görögországot, hogy tartsa tiszteletben ezt az alapelvet.

„Az euró legnagyobb ellenségei jelenleg az adósság és a bizonytalanság” – jelentette ki az EP legnagyobb frakciójának vezetője. – „Ezért a korai választások nem jelenthetnek választ a kialakult szituációra.” Joseph Daul a sajtótájékoztatón sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök döntéséről előzetesen nem konzultált sem európai tárgyalópartnereivel, sem az uniós intézmények képviselőivel: „Az európai szolidaritás nem egyirányú utca, mert tiszteletet és felelősségérzetet kíván meg mindenkitől”.

Rovatok