Index Vakbarát Hírportál

Tejiparból és Tarr Bélából készülnek fel az EP-képviselők

2011. november 7., hétfő 11:42

A héten az európai parlamenti szakbizottságok és a politikai frakciók a következő plenáris ülés előkészítésén dolgoznak. Közben csütörtökön a Parlament és a Tanács képviselőinek részvételével összeül az Unió Költségvetési Egyeztető Bizottsága, melynek még november 21-e előtt egyezségre kell jutnia a 2012-es büdzsé sarokszámait illetően. Az ülést Jerzy Buzek EP-elnök nyitja meg.

Hétfőn egy másik fontos megbeszélésre is sor kerül: az Unió történelmében először találkoznak az EP Mezőgazdasági Bizottságának tagjai a tagországok agrárminisztereivel és Dacian Ciolos uniós biztossal, hogy megkezdjék az egyeztetést a küszöbön álló agrárreformról. A trialógus csütörtökön folytatódik, amikor a tejipar kérdései kerülnek napirendre.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjai a november 14-17. között esedékes strasbourgi plenáris ülésre készülnek fel, melyen elsősorban a jövő évi tervek és programok lesznek terítéken. a plenáris ülésen a válsággal kapcsoaltos újabb fejlemények mellett a képviselők megvitatják majd a 2012-es bizottsági munkatervet és a Tanács decemberi ülésével kapcsolatos parlamenti teendőket is. Ezen kívül szavazásra is sor kerül majd a tőzsdei kereskedés szabályainak szigorításáról – így például a shortolás tilalmáról -, illetve az Európai Szegénység Elleni Platform terveiről. Az EP a Szaharov-díj október végi odaítélését követően plenáris ülésén az év legjelentősebb európai mozifilmjének járó a LUX-díj győzteséről dönt. A nevezettek között szerepel Tarr Béla A torinói ló című alkotása is.

A bizottságokban is megkezdődnek a szakpolitikai döntések előkészületei. A Költségvetési Bizottság hétfőn ír, osztrák és görög állásokból elbocsátott munkások segélyezéséről dönt az Európai Globalizációs Kiigazítási Alap (European Globalisation Adjustment Fund) terhére. Szintén hétfőn a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság tart közmeghallgatást az „Európai Szemeszter” elnevezésű program keretében, mely 2012-től a tagországok gazdasági és pénzügyi strukturális helyzetét fogja vizsgálni.

A Környezetvédelmi Bizottság csütörtökön Connie Hedegaard klímaügyi biztost fogadja, hogy megvitassa vele az ENSZ decemberben esedékes Klímaváltozási Konferenciájára kialakítandó uniós álláspontot. Connie Hedegaard még aznap részt vesz a Közlekedési Bizottság ülésén is, hogy a légiközlekedés özösségi emisszió-kereskedelmi rendszerbe való integrálásáról egyeztessen. Külpolitikában ez a hét viszonylag csendes lesz, egyedül a Költségvetési Ellenőrző Bizottság szavaz csütörtökön arról, elfogadja e az Afganisztánnak nyújtott uniós segélyek beszámolóját.

Rovatok