Index Vakbarát Hírportál

A válság miatt felülvizsgálnák az emberek életmódját

2011. november 12., szombat 12:27

November 10-11-én több mint száz meghívott részvételével zajlott Esztergomban az Európai Néppárt (EPP) által szervezett 14. Vallások Közötti Párbeszéd konferencia – írja az EPP sajtóközleménye. A találkozón a különféle keresztény egyházak és a zsidó közösség vezetői mellett európai parlamenti képviselők, valamint magyar és a környező országokból érkezett politikusok – többek között Semjén Zsolt magyar- és Jan Figel szlovák miniszterelnök-helyettes – vettek részt.

A kétnapos konferencián természetesen szóba került az Európát sújtó pénzügyi válság is, melyről Gyürk András, a magyar néppárti delegáció vezetője kijelentette: „a gazdasági pénzügyi krízis mélyén értékválság húzódik meg, ezért nem elégséges a problémák felszíni kezelése. Szükség van pénzügyi intézkedésekre, de ennél mélyebbre is kell ásni.” Az „értékválság” leküzdéséhez a képviselő szerint „az egyházak által közvetített értékekre és az egyházi közösségekben megjelenő társadalmi erőre” kell támaszkodni.

A pénteki napon felszólaló Gál Kinga EP-képviselő a döntéshozók, az egyházak és a civil társadalom együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Felpanaszolta azt, hogy „mára az értékek relatívvá váltak”, és a „nagy elbizonytalanodás” megszüntetéséhez a jobbközép politikusoknak az egyházakkal és a civil társadalommal együtt „kötelességük ezeket a fogódzókat biztosítani”. Gál Kinga pozitív példaként hozta fel Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, valamint Székely János esztergom-budapesti segédpüspök tevékenységét.

Az esemény végén egy záródokumentum elfogadására is sor került. Az ún. „Esztergomi Nyilatkozat”-ban a felek hitet tettek a hagyományos értékek „újraértelmezése”, illetve az emberek kulturális és vallási identitásának megerősítése és megújítása mellett. Emellett az aláírók leszögezték, hogy „szükséges korunk társadalmi életmódját felülvizsgálni”.

Rovatok