Index Vakbarát Hírportál

Külföldi munkavállalásra ösztönözne az Európai Parlament

2011. november 15., kedd 14:37

Hétfőn az Európai Parlament a különböző képesítések uniós szintű elismeréséről tartott vitát. – áll az EP honlapján. A vita során kiderült, az egész EU-ra jellemző probléma, hogy miközben a munkaerőpiacon leginkább keresett szakmák, az orvosok, fogorvosok, bábák, gyógyszerészek, építészek és állatorvosok képesítését minden tagállamban automatikusan elismerik, addig a más végzettséggel rendelkezőket sokszor bürokratikus akadályok hátráltatják a munkavállalásban. Ezért annak ellenére, hogy az EU alapelvei között szerepel a munkaerő szabad mozgásának joga, a gyakorlatban mégis viszonylag alacsony a mobil, külföldön munkát vállaló szakemberek aránya. A felmérések szerint az Unió aktív korú lakosainak négy százaléka dolgozott már egy másik uniós országban, és két százalék az, aki ma is egy másik tagállamban él és dolgozik.

A képesítések kölcsönös elismeréséről 2009 júliusa óta létezik uniós irányelv, melynek felülvizsgálatáról idén decemberben nyújt be javaslatot az Európai Bizottság. Az Európai Parlament azonban az eddigi tapasztalatokat összegezve már előzetesen ki akarja fejteni, hogy milyen változtatásokat tart szükségesnek. A témában Emma McClarkin, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának brit képviselője készített jelentést, amiről kedden szavaz az EP.

A jelenleg hatályos irányelv 800 kategóriába csoportosítva mintegy 4700 különböző szakma számára írja elő, hogy miként kell a képesítések elismertetésekor eljárni. A tapasztalatok szerint azonban gyakran adminisztratív akadályok nehezítik azt, ha valaki egy másik uniós tagállamban a saját szakmájában szeretne elhelyezkedni. Ha ezen sikerülne változtatni, az elősegítené a munkavállalók mobilitását, hozzájárulna a versenyképesség növeléséhez, és a gazdaság élénkítéséhez - áll a jelentésben. Emma McClarkin szerint az irányelv felülvizsgálatakor az egészségügyi szakmák terén külön hangsúlyt kell fektetni a betegek biztonságának szavatolására. A jelentés ezért szükségesnek tartja egy olyan rendszer létrehozását, amely segítségével megakadályozható lenne a szakmájuk gyakorlásától eltiltott orvosok másik tagállamban való munkavállalása.

A jelentés támogatja az önkéntes szakmai kártya bevezetését, amely tulajdonosának szakmai és tudományos tapasztalatairól tárol információkat, és nagyban megkönnyítené az uniós adminisztratív eljárásokat. McClarkin szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a munkavállalók tájékoztatásra is. Az érdeklődőknek az interneten jól összefoglalva, anyanyelvükön kell biztosítani a képesítés elismertetéséhez szükséges információkat és dokumentumokat, és útmutatást kell kidolgozni azzal kapcsolatban is, hogy mennyi időn belül kell megtörténnie egy-egy képesítés elismerésének.

Rovatok