Index Vakbarát Hírportál

Mindenki spórolósnak tartja az uniós költségvetést

2011. december 2., péntek 11:20

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén elfogadta a 2012-es költségvetés fő sarokszámait, melyekről még november 18-án egyeztetett a tagállamok küldöttségeivel. Az EP honlapjának tudósítása szerint a költségvetés fő prioritásai az Unió gazdasági növekedésének beindítása, az innováció ösztönzése, a munkahelyteremtés, a határrendészet erősítése, a bevándorlás kezelése, és a közel-keleti demokratikus átalakulás támogatása.

A tagállamok kérésének megfelelően az uniós intézmények kifizetései csak kismértékben (mégpedig átlagosan 1,86 százalékkal) emelkednek, de így is mintegy 129,1 milliárd eurót tesznek ki. A kötelezettségvállalásokra fordítható pénz ennél nagyobb mértékben, 3,8 százalékkal emelkedik, és eléri a 147,2 milliárd eurót. A három legnagyobb közös szerv, a Tanács, a Bizottság és a Európai Parlament arra is ígéretet tettek, hogy a jövő év közben áttekintik majd, hogy valóban sikerült-e reálisan meghatározni a költségvetési tételeket.

A tagállamok képviselőiből álló Tanáccsal tartott hosszas egyeztetések miatt az EP tárgyalódelegációját vezető Alain Lamassoure annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Uniónak a jövőben mindenképpen szüksége lesz önálló bevételi forrásokra. Francesca Balzani olasz szociáldemokrata képviselő ehhez azt is hozzátette, hogy a korlátozás miatt előfordulhat az is, hogy az intézmények nem tudják majd a számláikat fizetni. Az adminisztrációs költségekért felelős képviselő, José Manuel Fernandes szerint a büdzsében sikerült megtartani a „helyes egyensúlyt takarékosság és a szükségletek között”. A portugál néppárti politikus értékelése szerint az 1 százalékos adminisztratív költségnövekedés reálértéken csökkenést jelent. A Bizottság részéről Janusz Lewandowski költségvetési biztos üdvözölte a megállapodás tényét, illetve az intézmények válságban tanúsított önmegtartóztatását, azonban arra is figyelmeztetett, hogy a 2012-es év során kiderülhet majd az is, hogy a kiadásokat alultervezték.

Magyar részről Surján László úgy vélte, hogy a Magyarország számára legfontosabb költségvetési tételeket nem érintették a megszorító törekvések. A néppárti képviselő közleményében kiemelte, hogy „biztosítottak a Közös Agrárpolitika kiadásai, a kohéziós politika konvergenciára szánt keretei pedig 2011-hez képest majd 9 százalékkal, 2 milliárd euró körüli összeggel nőhetnek.” Surján László azt is Magyarország számára kedvező eredményként értékelte, hogy a Kohéziós Alap kifizetései 2012-ben több mint 1 milliárd euróval, közel 15 százalékkal fognak bővülni.

Rovatok